Тони Кроос - Идол и на идолите

Двойна мъка се стовари върху Германия на Евро 2024 – Бундестима записа болезнена загуба с 1:2 от Испания след продължения на четвъртфинала и напуска турнира, на който е домакин. Поражението пък сложи точка на бляскавата футболна кариера на Тони Кроос. На 34-годишна възраст халфът спира едновременно на клубно и национално ниво. След 868 мача, 90 гола и 187 асистенции във всички турнири един от големите футболисти на новото време слиза от сцената.

„29.09.2023. Tелефонът ми позвъня. Обаждащ се: Юлиан Нагелсман. Искане: Връщане в националния отбор. Първа мисъл в ума ми: Не съм глупав! Първа мисъл в сърцето ми: Ма*ка му, да! Сърцето ми взе решението.

Първата ми мисъл тази сутрин 6 юли 2024: Радвам се, че го направих. Въпреки цялата тъга и празнотата след последния съдийски вчера. Виждах се все повече в отбора, отколкото през последните години. Но не очаквах, че е възможно за толкова кратко време да имам наистина реалистичен шанс за титлата и отново да съм в битка с най-добрите! Ето защо съм много горд с това, което направи този отбор! Цяла Германия може да се гордее. Специални благодарности на вас, които направихте това Европейско първенство специално. Видяхме го, изживяхме го и го усетихме! В личен план бих искал да ви благодаря за наистина много специалната топлина и обич през последните седмици. Това беше много специално. И накрая молба: Сега, когато Германия си върна любимото дете: не го пускайте! Пътят на този отбор продължава. И помага брутално, ако застанеш до нея дори в лоши моменти! Защото едно нещо мога да ви уверя: това е група велики хора, които правят всичко възможно, за да успеят!“

По този начин Тони Кроос се сбогува с футбола в часовете след последното му докосване с топката на професионално ниво. Капитанът на Германия спечели всичко възможно по пътя към ранното пенсиониране.

На клубно ниво полузащитникът носи екипите на „Байерн“ (Мюнхен), „Байер“ (Леверкузен) и „Реал“ (Мадрид), където бе до това лято. На „Бернабеу“ той вече си взе сбогом, получавайки „кралско“ изпращане. Германецът видя и изпита всичко, което футболът може да предостави на един футболист. Спечели Шампионска лига цели 6 пъти - недостижимо дори за икони като Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Пет от тях дойдоха с „белия балет“,  а веднъж го стори и с „Байерн“. Има и титла от световното клубно първенство. Успехите му на родна земя са 3 титли, 3 купи и една суперкупа. Все с „Байерн“. С „Реал“ спечели 4 пъти Ла Лига, взе една Купа на краля и 4 суперкупи.

Стъпи на световния връх още преди десетилетие, когато Германия триумфира на Мондиал 2014. Тогава Кроос трябваше да бъде избран за играч на турнира, но призът отиде в ръцете на...Лионел Меси.

В последните си мачове Тони доказа, че сякаш му е рано да се отказва, но кой може да го съди – иска да бъде помнен като №1. Отдавна даде да се разбере, че няма сума, която да го накара да поеме към футболния оазис в Саудитска Арабия. На Евро 2024 продължи да бъде кинжален с подаванията си. Беше с 99% успеваемост при победата на старта срещу Шотландия (5:0), имаше 94% в двубоя с Швейцария. Сходна е и статистиката му за „Реал“ – средният процент на точност при пасовете за 463 мача е 94! Отдавна вече той бе нареден сред най-големите на своя пост. Наред с любовта на феновете от цял свят, той получи признание от имена като Пеп Гуардиола, Зинедин Зидан, Йохан Кройф, Лотар Матеус, Шави, Пол Скоулс и редица други. Германецът сякаш е любимецът на всички.

„Кроос е фантастичен футболист – призна приживе великият №14 на Нидерландия. – Това момче прави всичко по правилния начин. Пасовете му са прецизни, вижда всичко. Тони е близо до съвършенството.

Сходно мнение изразява и самият Зизу: „Обожавам да го гледам как тренира, да бъда там по време на неговите занимания, те са изключителни. Горд съм, че съм бил треньор на играч като Тони Кроос.“

Е, футболът се лиши от един любимец, но историята е доказала, че така се освобождава място за друг, за да може един ден да получи признание от футболист като Тони Кроос.

 

Връщането му е на едно телефонно обаждане

За жалост Кроос реши да сложи край на кариерата си. Знам, че ще продължи да живее в Мадрид. Говорих с него и му обясних, че може да премисли решението си и само с едно обаждане ще го върна в състава. Той е страхотен халф с фантастични качества, невероятен характер, малко его и е много скромен. Кроос е алтруистичен играч. Имахме късмета да бъде с нас в продължение на 10 години.

Карло Анчелоти, треньор на „Реал“ (Мадрид)

 

Не получи признанието, което заслужаваше

Тъжен съм, защото това ще е последното Европейско първенство за Тони Кроос, Лука Модрич, Кристиано Роналдо. Съжалявам, защото не виждаме често играчи от тяхната класа. Те са просто на друго ниво. Имаха възможността да се докажат и сега всеки говори за тях. Истинско удоволствие е да ги наблюдаваш на терена. Особено съжалявам за Кроос, защото той не получи признанието, което заслужаваше.

Жозе Моуриньо

 

Един от най-великите

Благодаря, скъпи Тони Кроос. Благодаря за твоя отличен футбол и за винаги образцовото ти поведение през всички тези години. Тони Кроос е един от най-великите играчи в историята на „Реал“ (Мадрид) и този клуб е и винаги ще бъде неговият дом”, заяви Флорентино в изявление.

Флорентино Перес, президент на „Реал“ (Мадрид)

Кръстиха бутонки на него

Още едно признание за Тони Кроос дойде в края на неговата кариера. Спортният гигант „Адидас“ обяви, че моделът футболни обувки, с които халфът игра от 2014 година ще бъде кръстен на германския играч. Addidas 11pro вече се казва Addidas TKpro. С тях той спечели 34 трофея!

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"