„Топлофикация-ВТ“ АД с ценни съвети към абонатите за ефективно използване на отоплението

Специалистите на "Топлофикация-ВТ" АД предлагат ценни съвети към абонатите за по-ефективно ползване на отоплението през предстоящия сезон.

Правилното проветряване на жилищното помещение. Това трябва да се прави често, за кратко време, при широко отворени прозорци. При постоянно отворени врати и прозорци, топлината в жилището се губи и се отразява на сметките Ви за топлинна енергия.

Да не се регулира температурата с отварянето на прозорец, а с термостатичен вентил.

Пред отоплителните тела не трябва да има мебели, плътни завеси, декоративни решетки.

Експертите препоръчват да не се отоплява цялото жилище само с един радиатор. В този случай мощността на радиатора е недостатъчна и той ще работи постоянно с максимална мощност, разпределителят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

За да се избегне преразход на топлинна енергия от радиаторите, да не се оставят радиаторните вентили на максимална позиция. В това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката.

Когато се налага по-дълго отсъствие от жилището да не се затваря вентила докрай. Той трябва да е оставен на делението „*”. Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

Препоръчва се абонатите да не се стремят да поддържат еднаква температура в цялото жилище. По- икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на комфорта на ползвателя.

Ако не се ползва помещението за по-кратък период от време (например в рамките на деня), вентилите да са на положение 1 или 2 и по този начин - когато стопанинът се прибере в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли при връщане на вентила в желаната позиция.

Недобре уплътнените прозорци и врати, както и лошата топлоизолация на жилището са фактор за увеличено потребление на топлинна енергия.

Важно е да се следи за повреди в крановете на мивките и душовете в жилището. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. Да не се допуска повреда на крановете и при наличие на такава да се вземат незабавно мерки за отстраняването.

Ако отоплението е пуснато, но радиаторите не греят добре – възможно е в тях да има въздух. За да бъдат обезвъздушени, е необходимо да се отворят всички термостатни вентили на максимална степен и бъде уведомено упълномощеното лице да допълни инсталацията. За да се предотврати появата на подобен проблем, преди старта на всеки отоплителен сезон вентилите да бъдат оставени отворени на максимална позиция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"