Тотален разрив между кмет и Общински съвет във Варна

Благомир Коцев попита Бойко Борисов дали бламирането на инфраструктурни проекти е партийно поръчение, а ръководството на местния парламент упрекна кмета в пренебрежително отношение   

С тотален разрив между мнозинството общински съветници и кмета Благомир Коцев и взаимни обвинения за липсата на диалог приключи драматичната последна преди лятната ваканция сесия на местния парламент във Варна. Повод стана бламирането на две предложения на Коцев и скандал след негово изявление, че иска смяната на ръководството на „Градски транспорт”.

Съветът отказа да вкара извънредно в дневния си ред точка за създаване на бригади за бързи градски ремонти, след което не прие и искането на администрацията за осигуряване на капиталови средства за комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти от листата за държавно финансиране на общински проекти, която е за общо 100 млн. лв. до края годината и общо 300 млн. лв. - до 2026 г. Повечето съветници гласуваха  „въздържал се”. Кметът първо коментира остро темата във фейсбук, а после даде извънреден брифинг, на който заяви, че без санкцията на съвета за отпускане на парите до септември под реален риск да отпаднат са серия от проекти – за нова сграда на Математическата гимназия, ремонти на спортна зала „Простор”, гребната база и на улици в кв. „Виница” и Западна промишлена зона.  Затова настоя да се свика извънредна нова сесия.

„Призовавам лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали бламирането на инфраструктурните проекти във Варна е партийно поръчение или решение на общинските съветници”, каза Коцев, въпреки че предложението му не бе прието и от съветници от други групи като „Алтернативата”, „Възраждане” и „Български глас”. Апел към Борисов да „всее ред” сред съветниците на ГЕРБ отправи и присъстващият на брифинга депутат от ПП-ДБ Даниел Лорер, който окачестви поведението на мнозинството като бойкот и саботаж.

"За 80 000 лв. съветниците блокират 100 млн. лв. държавна подкрепа за Варна", обобщи Благомир Коцев. Той призна, че членове на местния парламент натискат за назначения в администрацията и дори посочи, че от „Възраждане” искали да сложат свой кандидат за зам.-кмет по образованието на мястото на титуляра Павел Попов. Кметът предположи, че атаките срещу него може да са обвързани и с предстоящите избори.

На диаметрално противоположна позиция бяха повечето членове на председателския съвет на местния парламент, които час по-късно дадоха ответен брифинг. На него заявиха, че са за диалог, но такъв липсва по вина на администрацията и кмета, когото упрекнаха в пренебрежително отношение и в непознаване на механизмите за работа на Общинския съвет. Няма да допуснем загубата и на един лев по национални и европейски програми и такъв риск няма, декларираха ръководителите на съвета. Те отчетоха, че е трябвало да гласуват за финансиране на докладите не 80 000 лв., а 268 000 лв. и обясниха, че за да се стигне до доклад и разход за него първо трябва да е готов техническият проект и да има избран изпълнител.

„Задължени сме да работим заедно, прехвърлянето на отговорности е несериозно. Изборът на проекти за държавно финансиране не е съгласуван с нас, никой не обоснова нуждата от тези пари, а разломът беше подготвен в дните преди сесията”, каза председателят на местния парламент Христо Димитров от „Алтернативата”, визирайки активността на кмета във фейсбук. „Ние работим с документи, не в социалните мрежи. Администрацията няма нито един нов готов проект, поне не ни е представен такъв. Ако се появи, всички ще го подкрепим, затова никой не гласува "против". А причината да се въздържим е, че не ни казват каква е готовността на проектите за държавно финансиране, нито ни информират за промените в листата. Искаме да работим професионално, не аматьорски. Работа на кмета е да си осигури мнозинство. Ако не може, има един път и той е оставка”, подчерта зам.-председателят на ОбС Тодор Балабанов от ГЕРБ.

Колегата му от „Възраждане” Николай Костадинов посочи, че кметът често отсъства от сесии и допълни, че съветниците не са отхвърлили, а са върнали предложението му за бързи ремонтни бригади заради необходимост от доработване. По думите на Благомир Коцев идеята за сформиране на два екипа с техника под шапката на дружеството, което се грижи за Морската градина, е обезпечена с 950 000 лв.  Според ръководството на местния парламент кметът е получил предписания за корекции, които още не е направил. Те са били екипите да са по един във всеки район и да е ясно кой ще събира и определя приоритетните места за ремонти и кой ще упражнява контрол. Редно е това да са районните кметове, а не общинският, както бе в първоначалния вариант, обясни Христо Димитров. Той допълни, че от доста време Коцев има пренебрежително отношение към местния парламент и че още не познава правилата за работата му.

„Диалогът е единственото решение на проблемите, нерешаването им е в ущърб на всички варненци”, каза Николай Стефанов, зам.-председател на съвета от ПП-ДБ. Колегата му от Светлан Златев от „Български гласъ” обясни, че не си е помислял, че някога ще общува с администрацията през медиите. „Подавали сме много пъти ръка, но диалогът липсва, а е недопустимо да работим по този начин до края на мандата”, обобщи той.

И двете спорещи страни са единни само в едно – разнобоят носи и ще донесе само вреди за варненци и за града.                

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"