Тошко Йорданов: Искането на оставки заради пожарите е политически фойерверк

"Това е политически фойерверк. Няма никакъв смисъл от това упражнение в момента. По-добре да се оправят законите, да се закупят машини, да се работи превантивно."

Това заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ" на въпрос дали ИТН подкрепя исканите от ПП-ДБ и "Възраждане" оставки в правителството заради пожарите.

"Знаете ли защо не се е задействала системата - BG ALERT - защото по време на пожарите спирало тока и нямало ток и нямало покритие и нямало как да се изпрати. При повечето бедствия тока се спира превантивно. Другото обяснение беше, че кметът трябвало да се обади. За какво сме ги дали тези 2 млн. и половина", коментира той по БНТ.

"Най-тъжното нещо, което днес се случи е, че от Светия Синод изпратиха наистина съвсем човешко писмо със списък с всички църкви в страната и казаха - ако има проблем, кажете ни и ние ще известим хората, както можем. Значи ние се връщаме директно към 15 век, когато бие камбаната и хората на село разбират, че има проблем и бягат. Тука ако трябва да хвърчат глави, трябва да хвърчат много глави, не само на сегашния министър", каза политикът.

Тошко Йорданов коментира ситуацията с множеството пожари в страната.

"Прави ли ви впечатление, че винаги говорим следварително. Дали е воден ад, дали е огнен ад, дали, да не дава Господ, някакъв природен катаклизъм, говорим следварително. Прави ми впечатление, че си говорим едно и също. Когато правихме "Шоуто на Слави" толкова години подред, не искам да си спомням колко национални траура преживяхме и всеки път говорим едно и също, и всеки път е ясно какво трябва да се направи, и никога не се прави.

Сега, когато съм от другата страна, да ви кажа, голяма част от тези, които са овластени, всъщност не им пука. А гледат на парите за бедствия и аварии, като на средства, които могат да употребят, а не като средства, които трябва да имат превантивна роля. Никой никога не е взел някакво решение с превантивна цел. Ако се подготви държавата по-добре, щетите ще са по-малки. Когато издавят поредните села някои порои, винаги говориме как просеките са затлачени, коритата на реките не са почиствани и никога след това не се почиства до поредното наводнение.

Относно пожарите. Има една тежка недомислица в закона, която задължава земеделските производители да подготвят пасищата през юни и август - в най-сухото и горещо време. Технологията е такава, че с тежки верижни машини и един във веригата да удари един камък, получава се искра и всичко пламва. Защо тази подготовка да не се прави септември или октомври? Видяхте освен това, че нямаме машини, повечето от машините на пожарната са от миналия век".

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"