Транснационална работна среща по проект в подкрепа на училищното образование се проведе в Община Свищов

Община Свищов бе домакин на транснационална работна среща по проект № 2023-2-TR01-KA220-SCH-000170568 „Овластяване на учителите в средните училища за социално включване чрез професионално развитие, базирано на наблюдение“, финансиран по програма „Еразъм+“. Участниците по проекта, водени от гл. ас. д-р Юлиян Господинов, бяха посрещнати в Гербовата зала от заместник-кмета д-р Станислава Стоянова и началника на отдел „Образование и младежки политики“ Румяна Кузева.

Домакините приветстваха гостите и ги запознаха с богатото културно наследство на Свищов, подчертавайки значението на видните свищовски будители за развитието на образователното дело в България. Д-р Стоянова говори също за съвременното развитие на Свищов и дейностите, които Общината предприема в подкрепа на образованието и икономическия растеж, а г-жа Кузева запозна чуждестранните гости с българската образователна система, образователните институции на територията на община Свищов и активностите, в които училищата се включват, в това число и по програмата „Еразъм+“.

Ръководителката на проекта, която е и представител на водещия партньор  - EGE UNIVERSITY (Измир, Турция), обясни, че целите на проекта са за подобряване на образователните практики чрез иновативни инструменти, насърчаване на приобщаването, подобряване на професионалното развитие чрез партньорско наблюдение, насърчаване на сътрудничеството и осигуряване на трайно положително въздействие върху образованието. Тя представи също и останалите партньори по проекта, както следва: Me We Istituto di ricerca innovativa srl (Флоренция, Италия), ACADEMIA, izobrazevanje in druge storitve d.o.o. (Марибор, Словения), HOGSKOLEN I OSTFOLD (Халден, Норвегия), СА „Д. А. Ценов“ (Свищов, България) и UNIVERSIDADE DO PORTO (Порто, Португалия).

По време на срещата се проведоха интересни дискусии по основната тематика, като стана ясно, че за нуждите на проекта ще бъде изработена дигитална платформа за обучение (DLP), фокусирана върху социалното включване, училищното лидерство, партньорското наблюдение и професионалното развитие. В последствие, тази платформа ще бъде на разположение в помощ и подкрепа на учителите, чрез разработена в рамките на програмата практическа методика. Също така стана ясно, че проектът залага на интензифициране и развитие на връзките между институциите в сферата на образованието, в т.ч. и по оста училища – университети, при отчитане силната роля на подкрепата на местните власти за създаване на оптимални условия за работа, повишаване качеството на преподаване и успехите на обучаемите.

В края на посещението домакините пожелаха успех на страните по проекта и се ангажираха да съдействат за релизиране на дейностите, чиято цел е насочена в подкрепа на училищното образование.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"