Транспортното министерство подготвя лесен достъп до 112 за хора с увреждания

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ предлага промени в Закона за електронните съобщения, които да осигурят достъп до услугите на Единния европейски номер 112 за хората с увреждания, равностоен на този за другите потребители.

В края на 2015 г. 24 държави членки на ЕС (в т.ч. Исландия) са въвели алтернативни на гласовите съобщения методи за достъп до 112. Най-широко се прилагат кратките текстови съобщения в 19 държави членки на ЕС. Литва е въвела специализирано приложение, а възможност за преобразуване на реч в текст и обратно се предлага в Чехия, Нидерландия, Словения, Испания, Швеция, Обединеното кралство. Факс може да се използва в Белгия, Кипър, Франция, Италия, Люксембург.

Проектът предвижда по искане на крайни потребители с увреждания на слуха или говора, предприятията, задължени да предоставят универсалната услуга да осигуряват подходящи крайни електронни съобщителни устройства, съответно – специализирано софтуерно приложение, осигуряващо, в зависимост от техническите възможности, текстова или друг вид негласова връзка.

Устройствата, съответно – специализираното софтуерно приложение, трябва да дават възможност за достъп на крайните потребители с увреждания до единния европейски номер 112 в съответствие с наредбата на министъра на вътрешните работи по чл. 23, ал. 2 от Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Предложения се приемат до 3 август.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"