Треньорите като играчи в Шампионската лига

Голямото шоу стартира във вторник. Шампионската лига, турнирът на милионерите, златната кокошка отново ще снася яйце след яйце. В 32-а отбора са събрани футболисти за повече около три милиарда евро. Още в първия ден „Ливърпул“ ще приеме „Пари Сен Жермен“. Двата съперника не само са лидери в първенствата си. Треньорите им имат нещо много общо – Юрген Клоп и Томас Тухел стартираха кариерите си в „Майнц“, продължиха в „Борусия“ (Дортмунд) и продължиха да трупат слава в чужбина.

УЕФА направи идеалния отбор на специалистите от времената им като футболисти. Сред тях има впечатляващи имена с още по-внушителни визитки от края на миналия и началото на сегашния век.

Вратар

Хулен Лопетеги („Реал“)

Като вратар има само един мач за „Реал“. След това прекара три години в „Логронес“, когато си заслужи и единствения мач в националния отбор. Лопетеги има и пет мача за големия враг „Барселона“, преди да натрупа още пет сезона в „Райо Валекано“.

Десен бек

Серджио Консейсао („Порто“)

Спечели две титли с „Порто“, преди да премине в „Лацио“. С „римските орли“ триумфира с КНК, Суперкупата на УЕФА, титлата и купата в Италия. В 56 мача за Португалия вкара 12 гола. Най-впечатляващ е хеттрик срещу Германия на Евро 2000.

Централен защитник

Фатих Терим („Галатасарай“)

Юношата на „Адана Демирспор“ изигра пет сезона в родния си клуб. След това премина в „Галатасарай“, където има 11 години. Императора беше капитан на националния отбор на Турция в 35 от 51 мача, в които участва. За времето си – рекорд!

Централен защитник

Юрген Клоп („Ливърпул“)

Започна кариерата си като нападател, но се прочу като защитник на „Майнц“ в периода 1990-2001 година. Инстинктът на деветка му помогна да вкара впечатляващите 52 гола в 325 мача за клуба, на който по-късно бе треньор седем сезона.

Централен защитник

Маурисио Почетино („Тотнъм“)

Изключително твърд централен бранител, който игра заедно с Диего Марадона в петте си сезона в „Нюуелс Олд Бойс“. С „Еспаньол“ спечели кралската купа на Испания. Освен това беше в „Пари Сен Жермен“ и „Бордо“. Има 20 мача за националния тим на Аржентина.

Ляв бек

Еузебио ди Франческо („Рома“)

След младежките си престои в „Емполи“, „Лучезе“ и „Пиаченца“ най-силните години му бяха в „Рома“. Ди Франческо вкара 14 гола в 101 мача, заслужи 12 пъти да е национал на Италия. След „Рома“ продължи кариерата си отново в „Пиаченца“, „Анкона“ и „Перуджа“.

Вътрешен халф

Хосеп Гуардиола („Манчестър Сити“)

Юношата на „Барселона“ спечели шест титли, Шампионската лига, КНК и две кралски купи на Испания като част от „Дриймтима“ на Йохан Кройф. Освен това Пеп игра в „Бреша“, „Рома“, „Ал Ахли“ (Доха) и „Дорадос“. Има 40 мача за националния отбор и олимпийско злато.

Вътрешен халф

Диего Симеоне („Атлетико“)

По едно време беше футболистът с най-много мачове за Аржентина. Игра в „Лацио“, „Интер“, „Атлетико“ и „Севиля“. Най-големите му успехи са Купата на УЕФА с „Интер“, Суперкупата на Европа с „Лацио“ и титлата в Испания с „Атлетико“.

Вътрешен халф

Марк ван Бомел (ПСВ „Айндховен“)

Четири пъти стана шампион с ПСВ „Айндховен“ и два пъти бе избиран за футболист №1 на Холандия. По-късно спечели титли с „Байерн“, „Барселона“ и „Милан“. Триумфира в Шампионската лига като играч на каталунците през 2006 година.

Офанзивен халф

Карло Анчелоти („Наполи“)

Стартира кариерата си в „Парма“, където Чезаре Малдини го постави като втори нападател. Най-успешните му престои са в „Рома“ и „Милан“. Анчелоти има 26 мача за „скуадра адзура“, веднъж спечели три пъти Серия А и четири пъти купата на Италия. Най-големите му успехи са два триумфа в Шампионската лига с „Милан“.

Нападател

Ернесто Валверде („Барселона“)

Като футболист беше известен с прякора Чигури. За шест сезона в „Атлетик“ (Билбао) вкара 44 гола в 170 мача. Валверде има загубен финал за Купата на УЕФА с екипа на „Еспаньол“ от „Байер“ (Леверкузен). Игра за кратко в „Барселона“ и „Майорка“. С каталунците спечели КНК през 1989 година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"