Три са версиите за катастрофата на учебно-тренировъчния самолет L-39 вчера

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда? Това са трите версии, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на "Граф Игнатиево", съобщи майор Христо Анчев- наблюдаващ прокурор от Военно окръжна прокуратора Пловдив.

С настъпване на утрото следствените действия в база "Граф Игнатиево" бяха подновени. Разследващият прокурор от военноокръжна прокуратора Пловдив майор Христо Анчев съобщи трите версии, по които се работи.

"Дали пилотска, т.е. човешка грешка или пък техническа, или пък някакви неправилно зададени команди от командния център.Разследването продължава. Ще се назначават експертизи, разпитват се свидетели", посочи майор Христо Анчев- поркурор от Военно окръжна поркуратура.

Втори оглед засега не се налага. Местопроизшествието така или иначе е запазено. То е във военно формирование. Няма какво да изчезне, допълни той.

По думите му причината не може да се изясни толкова бързо. Разследващите очакват данните от черната кутия да стеснят версиите за инцидента

"За черната кутия ще ви кажа, понеже аз я видях лично вчера бях на място. Черната кутия е намерена и по мнение на военните, там дето разбират от тези неща общо взето е сравнително запазена. Може би ще се разчете. Но това вече ще го каже експертът. Това са предварителни данни".

Майор Анчев обясни, че се налага обезопасяване на местопроизшествието заради боекомплектът в самолета.

"Вероятно ще се налага обезопасяване, тъй като доколкото знам самолетът е бил с въоръжение, имало е снаряди. Това вече е работа на военните, което ще стане в съвсем скоро време".

И обясни, че ако се наложи, разследването ще бъде удължено извън законовите ограничения за такъв тип произшествия, предава БНТ.

"Съдебно-медицинската експертиза, т.е. причината за смъртта на двамата летци, тя ще стане бързо. Но тези техническите няма. Казвам ви го от опит от другите авиопроизшествия, които сме давали до момента".

Законният срок за разследване е 2 месеца, който може да бъде продължаван, ако е необходимо.

"Със сигурност всичките експертизи едва ли ще могат да бъдат изготвени в този срок, но свидетелите, всички ще се разпитат. Това е технически по-лесно".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"