Тримата атентатори разпознати по фотороботите

Няма следи от тях по седемте наети автомобила

Взривеният носел перука, дълга 36 см

Няма следи, оставени от атентаторите по общо седемте наети от тях автомобила. Това стана ясно при второто заседание на Спецсъда в Бургас по делото за терористичния акт на Бургаското летище, придобило известност като делото "Сарафово". Те са били разпознати от свидетелите, от които са наемали коли, и по направените фотороботи.

Тримата са наемали коли от Свети Влас, Равда, Слънчев бряг и Несебър, отсядали са в хотели, разговаряли са със свидетелите. Поставяли са подписи под договорите за рент а кар и са представяли документите си, каза прокурор Красимир Тренчев пред "Труд". После хората са ги разпознавали.

Освен това, по делото има и данни от чужди разузнавания- че се касае точно за тримата автори на атентата.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах /представял се като Браян Джеремая/ и Хасан Ел Хадж Хасан /представял се като Ралф Рико/, които вече над пет години се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Загиналият атентатор, в чиито ръце се е взривила бомбата е Мохамед Хасан Ел Хюсейни, наемал автомобили под името Жак Фелип Мартен.

В съда в четвъртък бяха разпитани вещите лица, които представиха резултатите он ДНК анализи и камери. На една от камерите е видно как Хюсейни пристига на летището с такси "Опел Зефира", което наел от Равда, после друга камера показва как е бил в "Макдоналдс" на летището и после в един от терминалите - "Пристигащи". Носел е перука, с изкуствени косми, дълга 36 сантиметра, а бретонът - 7 сантиметра, казаха вещите лица.

Според вещото лице Щилиян Папанчев, тайнствения арабин, появил се в Поморие е използвал в интернет профил под името Исак Ардаман и е говорил на еврит по скайп с мъж от Бейрут, Ливан. Това показал анализ направен в компютрите на пицария в Поморие.

Арабинът се появил три-четири месеца преди атентата в Поморие, представял се като Айзък и си заминал ден преди атентата. Представял се за израелец, разказвал че си търси жена и затова е у нас, но от компютърния клуб в пицарията контактувал с мъж от Ливан, като казвал, че това е брат му. За него съобщи свидетел от Поморие.

Делото ще се гледа отново на 13-ти юни в София, когато ще бъдат призовани свидетели от Варна, Велико Търново и други градове, казаха магистратите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"