Триша Хелфър: Не се лъжете по съмнителни методи за красота и здраве 

Свалячите да стоят далече от мен

Не правя разлика между Канада и Северна Америка

Модните агенти постоянно ме караха да отслабвам

Разминах се с мечтата да следвам психология

Канадската красавица Триша Хелфър стана световна звезда с играта си в сериали като „Бойна звезда: Галактика“ и „Луцифър“, а тази година се завръща пред публиката с три нови заглавия, сред които и доста подходящото за нея „Здравей хубавице“. От години това великолепно бяло бижу представлява един безкрайно ценен и атрактивен шоубизнес износ на Албърта за Холивуд. Тя е и една от сравнително малкото супермодели, които се превърнаха в уважавани и качествени актриси. В киното и телевизията Триша Хелфър натрупа сериозен опит и с хитове като „Номер шест” и „Фирмата”. Кариерата ѝ като модел включва участия в рекламни кампании на дизайнерите Кристиан Диор, Живанши и Джон Галиано. Била е на кориците на списания като Elle, Cosmopolitan, Marie Claire и Vogue. На 49 години тя продължава да е изумително привлекателна и да впечатлява с безупречна форма и солиден актьорски талант. 

- Триша, много модели пробват да преминат от подиума към снимачната площадка и да се наложат в киното и телевизията. Но малко успяват, а вие сте пример за зрелищен преход от фешън света във филмовите среди. Трудно ли беше това професионални преориентиране?
- Не беше твърде трудно, но беше крайно задоволително. Нуждаех се от по-артистична изява. Щастлива съм от кариерата си на модел, но тази професия може да бъде силно ограничаваща и стресираща организма. Чисто физически, аз разцъфтях на около 17-годишна възраст. Оформиха ми се бедрата, качих килограми и най-накрая бях доволна от начина, по който изглеждам. Тогава срещнах един моден агент, който ми каза, че трябва да отслабна с 10 килограма. Отвърнах му: „Сигурно се шегуваш с мен. Най-накрая успях да кача малко килограми и със сигурност няма се да ги свалям!”

- Какви бяха интересите ви реди модата и киното?
- В гимназията бях страшно запалена по психологията и бях твърдо решена, че ще следвам психология в университета, но нещата се развиха по различен начин.

- Каква е формулата ви за топ физика?
- Нищо специално. Тренировки, качествен сън и хубава храна. Но днес има толкова много модерни практики и методики. Някои са съмнителни като например горещата йога. Ползите ми се струват преувеличени, ако не и напълно фалшиви. Когато температурата на тялото ти се качи е по-лесно да се нараниш, да си причиниш неприятна контузия.

- А какви мъже харесвате?
- Никога не съм си падала по стереотипа на гладкия, лъскав латински или френски любовник. Този тип свалячи веднага ми стават съмнителни и ме карат да си мисля, че са въздух под налягане или някакви шарлатани, които се опитват да се възползват от мен и да ме измамят.

Много харесвам класическите северноамериканските момчета. Не правя толкова голяма разлика между Канада и Щатите. Това си е Северна Америка за мен.

- Вие триумфирахте с „Бойна звезда: Галактика“ и „Луцифер“. Как се създава качествен сериал?
- Много зависи от характера на поредицата. Постигането на взаимна химия между актьори, които трябва да играят любовници определено е трудно нещо. Този тип хармония, това пасване не е нещо, което може да се насили и изфабрикува. В киното или телевизията няма нужда да имаш химия с екранния си партньор и извън снимачната площадка. Но на екрана, в кадрите е задължително да се получи някаква искра и да убеди хората, че между вас има нещо.

Друг важен и труден момент е умението да се трансформираш, да се промениш напълно, да станеш неузнаваем. Един изпълнител трябва да може да изиграе всичко, да успее да се превъплъти. Понякога има стереотипи относно кой какво може да играе и доколко личният опит влияе на възможността за превъплъщение. Например, ако нямаш деца се възприема, че ти изобщо няма да знаеш как да изиграеш ролята на майка, но истината изобщо не е такава. Актьорите трябва да са в състояние да изграждат образи, които са отвъд техния личен живот и житейски опит.

- Какви сценарии търсите?
- Предпочитам разнообразието. Жанровите филми и сериали може да те ограничат. Ако се бях снимала само в научно-фантастични продукции като „Бойна звезда: Галактика”, щях да попадна в тясна рамка, в кутийка и да бъда жертва на стереотипни предложения за роли. Това се получава и ако играеш основно лекари и адвокати във всичко. Знаем, че има много такива примери на изпълнители, които винаги свързваме с образа на лекар, адвокат, полицай, бандит и тн. Много по-забавно и ценно за развитието на всеки актьор е когато има възможността да играе разнообарзни персонажи в наистина интересни проекти.

- Следите ли трендовете в популярната култура, гледате ли комиксовите филми, които доминират Холивуд?
- Признавам, че не съм от най-добре запознатите с поп-културата. Израснах без телевизия и в младостта си не гледах редовно филми и съм изпуснала много заглавия, много неща. И със сигурност е трудно да се навакса.

- Кои са задължителните фактори за успех в шоубизнеса, които много хора подценяват или игнорират?
- Хората забравят колко важна роля играят агентите и мениджърите в света на шоубизнеса. Аз съм благодарна, че имам агенти и мениджъри, които вярват в мен.

- Каква е разликата между киното и телевизията днес?
- Телевизията става все по-престижна и авторитетна, сериалите са като кино. Най-вече драматичните сериали. Защо има телевизия и телевизия. Съществуват много вътрешни дебати между актьорите в телевизията. Аз съм на мнение, че най-трудно е на изпълнителите, ангажирани за драматични сериали. Често чувам актьори от ситуационни комедии да се оплакват от обема на работа, но това ми звучи несериозно. Понякога дори ми идва да ги напляскам. Тяхното е безгрижие в сравнение с натоварването на актьорите в драматични сериали.

- Вие сте известна и с озвучаването на различни компютърни игри...
- След успеха на „Бойна звезда: Галактика” получих много предложения да озвучавам компютърни игри. Страшно е забавно. Има известна ирония, че жена като мен, която е станала известна с тялото си на модел, разгръща кариера само с гласа си и то в света на компютърните игри.

- Какви са важните неща в актьорската професия за вас?
- Искам да бъда предизвикана. Искам да бъда горда с това, което правя, да уча нови неща и да израствам в професионален план. Шоубизнесът ми даде много и не искам да се оплаквам или да звуча неблагодарна.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"