Тръмп и Харис в остра битка до последната минута

При Тръмп силата сред мъжете идва от неговите твърди позиции по въпроса с миграцията, военните конфликти по света и престъпността

Кампанията на Харис обра женския вот с ясната си позиция по идеологическия дебат по отношение на абортите

Изборите в Америка традиционно са много оспорвана работа. Дребни са изключенията, когато да кажем Никсън или Рейгън печелят на практика навсякъде. Извън това изключение, битката винаги е трудна и непредвидима. Това важи с особено голяма сила за предстоящия вот само след броени седмици. И двамата кандидати са позиционирани добре и имат своите шансове. В този смисъл изборите няма да са ясни до нощта на вота, а може би дори по-късно. Много е сложно да предвидим какво ще се случи. Шансовете на Тръмп, към когото моите идеологически и човешки пристрастия са ясни, са големи, но ще допуснем грешка, ако побързаме да отпишем демократите. Нека видим какво е съотношението на силите дни преди вота.

Преди това обаче има един важен ракурс, който трябва да се отчете. Тези избори, за пръв път, се оказват силно повлияни от половите различия. За Тръмп масово ще гласуват мъже, докато обратното, за Харис преимуществено гласа си ще дадат жените. Това днес е дори по-релефно, отколкото преди 4 години. Тогава подкрепата за Байдън сред жените беше с 12 пункта над тази за Тръмп, днес Харис води с 13 процента сред дамите спрямо кандидата на републиканците. Обратното – през 2020 г. Тръмп инкасира пет процента преднина пред Байдън сред мъжете, днес тази разлика е цели десет на сто спрямо Харис. Това са гигантски дисперсии, които не сме виждали досега.

Кампанията на Харис обра женския вот с ясната си позиция по идеологическия дебат по отношение на абортите. Там отмяната на решението Roe v. Wade, което върна правото на отделните щати да оформят своя политика по темата. Това възпали идеологическия дебат и изпрати много дами в лагера на демократите, дори и да не са съгласни с други техни политики. Сред жените близо 1/3 заявяват, че темата с абортите е ключова за тяхното гласоподаване, докато при мъжете тази тема почти не фигурира, което, прочее, е напълно очаквано. Харис и нейния екип имат много категорична позиция, с което привличат този тип избиратели. Проблемът й обаче е сред мъжете. Затова видяхме и тепърва ще виждаме всякакви панаири от нейна страна с цел да привлече силния пол на своя страна. Например в едно вечерно шоу, доста криндж между другото, тя пи бира с водещия. Другаде пък обясняваше колко била твърда към престъпността в битността си на прокурор в Калифорния. Такива сцени ще има доста до края с цел да се привлече мъжка аудитория, но за момента това не изглежда да дава резултат.

При Тръмп силата сред мъжете идва от неговите твърди позиции по въпроса с миграцията, военните конфликти по света и престъпността. Все теми, които вълнуват американските мъже, които най-често, особено при по-ниско квалифицирания труд, остават без работа, заради трудов дъмпинг от страна на нелегални мигранти. Войната също е голяма тема за мъжката аудитория, защото те са онези, които най-често ще бъдат призвани да хванат пушка при нужда. Престъпността също мисля е достатъчно ясна. Обратното обаче също важи – поради въпроса с абортите, Тръмп е в по-слаба позиция спрямо Харис. Затова кампанията на републиканците включи по-активно Мелания, които не само издаде книга, в която извън всичко друго и застъпва активно подкрепата си за абортите, но и тя самата направи няколко видими медийни участия със същия фокус. Въпросът е, че според мен колкото биропитието на Харис ще свърши работа, толкова и това. С други думи, половете ще останат разделени на тези избори.

Отвъд това важно уточнение, нека видим какво е съотношението към днешна дата. Последните данни на национална база, тоест сред всички избиратели, показва лек превес на Харис. Това обаче, припомням за неизкушените от американската политика, далеч не е определящо. Американската избирателна система инкорпорира института на електоралната колегия, при която избирателите във всеки щат избират делегати, които в последствие гласуват (и най-често са обвързани да гласуват спрямо резултата от съответния щат) в колегията. Обикновено, с изключение на Небраска и Мейн, където системата е по-особена, останалите 48 щата имат система „победителят взима всичко“, тоест с един глас победа в щата дава всички делегати в електоралната колегия на победителя. Този тип система в огромна федеративна държава като Щатите гарантира, че няма да има диктат на мнозинството и няма да се получи така, че гъсто населените няколко щата да определят съдбините на цялата страна. Така че лидерството на национална база е сравнително ирелевантно. Затова и изследванията по темата не са толкова чести, нито пък имат особена тежест. Така че лидерството на Харис на национална база към момента изглежда повече от церемониален характер, отколкото от някакъв друг.

Въпросът там винаги е стоял за щатите тип „бойно поле“, в които избирателите са почти по равно и съответно кой ще победи там обръща вота на целия щат. На тези избори, с известни условности, спорните щати са седем – Аризона, Невада, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия. Последните две изследвания в Аризона – на Ню Йорк Таймс от 10-ти октомври и на Трафалгар от 13-ти – дават на Тръмп преднина между 2 и 5 процента. Това е близо, но ако се задържи, Тръмп ще вземе Аризона. Невада е под въпрос, като изследване на либералното издание The Hill дава един процент преднина на Харис (от 8-ми октовмри), а Трафалгар дават половин пункт преднина на Тръмп. В Уисконсин последните три изследвания дават фактическо равенство между двамата, буквално ще е на хвърляне на монета. Мичиган по всяка вероятност ще бъде в лагера на Тръмп, като последните два сондажа му дават съответно един и два пункта преднина. Най-важен ще се окаже може би щатът Пенсилвания. По изследване от 10-ти октомври на Ню Йорк Таймс Харис води с три процента, докато от сондаж от 13-ти на Расмусен Тръмп води с абсолютно същата цифра. Северна Каролина най-вероятно ще е за Тръмп като последните изследвания дават убедителна преднина от пет процента. Джорджия също много вероятно би отишла за Тръмп като последните три сондажа там светят в негова полза.

За да победи един кандидат са му необходими 270 гласа в електоралната колегия. Ако Тръмп победи в тези, които клонят към него сега – Аризона, Мичиган, Северна Каролина и Джорджия, а Харис вземе всички, които са на кантар – Невада, Пенсилвания и Уисконсин, то Тръмп би получил 277 гласа срещу 261 за Харис и би бил избран победител. С ясното условие, че и Невада, и Пенсилвания, и Уисконсин е напълно възможно да останат при Тръмп (особено за Невада съм почти сигурен, склонен съм да смятам, че и Пенсилвания ще бъде в полза на Тръмп). Разбира се, това означава, че Тръмп няма право да изпусне нито Аризона, нито Мичиган, нито Северна Каролина, нито Джорджия. С други думи, в момента наблюдаваме лек превес на Тръмп, но битката ще е оспорвана и ожесточена до последната минута. Ако не се появи някой „черен лебед“ до края, траекторията до момента е такава. Но много неща могат да се обърнат. Ще видим на изборите, но сигурното е едно – това ще са едни от оспорваните избори в последните години и ще са интересни до края.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Д-р Петър Кичашки

Този уебсайт използва "бисквитки"