Тръмп с бюджет „Америка на първо място“ (инфографика)

Двама съдии блокираха указа на президента срещу имигрантите

“Америка на първо място” - така е озаглавен бюджетът за 2018 г., възлизащ на 1,1 трилиона долара, представен вчера от президента Доналд Тръмп. Определян като бюджет на твърдата сила, той предвижда сериозен скок ($54 млрд. повече) за отбрана и големи орязвания на парите за изкуство, наука, околна среда и чуждестранна помощ (виж графиката - б. р.).

“Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като приоритет №1 сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет”, обясни Тръмп.

Освен скока на военните разходите представеният бюджет следва и друго предизборно обещание на Тръмп - изграждането на стена срещу мигранти по границата с Мексико, за което незабавно ще бъдат заделени $1,5 млрд., а догодина още $2,6 млрд.

Междувременно двама съдии - от Хавай Дерик Уотсън и от Мериленд Тиодор Чанг, блокираха новия указ на Тръмп, забраняващ влизане в САЩ на граждани от 6 предимно мюсюлмански страни. Указът трябваше да влезе в сила вчера.

Вчера бяха обявени и две нови назначения - Патрик Шанъхан, досегашен вицепрезидент в “Боинг”, става зам.-шеф на Пентагона, а Дина Пауъл, родена в Кайро банкерка, ще бъде втори човек в Съвета по национална сигурност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"