Тунизийска звезда: Ямал и Нико да не се срамуват от африканския си талант, без него Европа няма нищо

Европа и светът са очаровани от таланта на двете крила на европейския шампион Испания Ламин Ямал и Нико Уилямс и като легенда се разказва как родителите на единия преминали Сахара и стигнали като бежанци до испанския бряг, за да дадат бъдеще на синовете си, а бащата на другия е от марокански произход, но с гордост твърди: "Аз съм испанец". Една друга гледна точка обаче взриви медийното пространство. Тунизийският бивш футболист Хатем Трабелси обяви: "Ямал и Нико Уилямс да не се срамуват от африканския си произход. Талантът е тяхно творение, а не на страната, която ги е наела да играят за нея. И това няма да се промени. Ако не беше плячкосването на африканските ресурси и таланти, нямаше да чуем за нито едно футболно постижение на европейските клубове, което да споменем. Спрете да омаловажавате африканския си континент и се гордейте с него...Спрете дазабравяте основната причина, поради която континентът е по-малък от европейския по отношение на инфраструктурата и човешките възможности. Хвалебствията в световния футбол ще бъдат за африканския континент през следващите години".

Хатем Трабелси е известен тунизийски футболист. Той е роден на 25 януари 1977 г. Първите си стъпки в професионалния футбол прави с отбора на „Сфакс“. Вследствие на представянето си за тунизийския отбор, Трабелси е купен от холандския гранд „Аякс“, с който печели две шампионски титли и една купа на Холандия. С фланелката на холандския гранд Трабелси изиграва 99 мача, в които е отбелязал два гола.

За националния отбор на Тунис футболистът дебютира през 1998 г. срещу Грузия. Той участва на две световни първенства и в три надпревари за Купата на Африканските нации. Става капитан на националния отбор. Един от най-значимите моменти във футболната кариера за Трабелси е спечеленият финал за Купата на Африканските нации през 2004 г. срещу състава на Мароко. „Милан“, „Арсенал“, „Пари Сен Жермен“ проявяват интерес да го купят след доброто му представяне в националния отбор. През 2005 г. Трабелси заминава на проби при „артилеристите“, където е харесан от селекционера Арсен Венгер. Поради лични причини, които не оповестява, футболистът не подписва договор с тима и се завръща в Холандия. През 2006 г. подписва договор с „Манчестър Сити“. Поради здравословни проблеми дебютът за новия му отбор се отлага във времето. В първия си официален мач, тунизиецът вкарва гол срещу градския съперник „Манчестър Юнайтед“, но въпреки това отборът му губи срещата с 1:3.

За националния отбор на Тунис Хатем Трабелси е изиграл 61 мача, в които е отбелязал един гол. През 2006 г. Хатем Трабелси решава да преустанови участията си с националната фланелка след неуспешното Световно първенство по футбол в Германия, на което тунизийците са елиминирани след груповата фаза на състезанието. През 2007 г. прекратява и своя контракт с Манчестър Сити след не особено успешен сезон. По-късно води преговори с Льо Ман и Олимпик (Марсилия), но до подписване на договор така и не се стига.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"