Турските домати пълни с пестициди

Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Не се знае каква част са изнесени

Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, сочат данни от изследване на Грийнпийс, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни", съобщава Дойче веле.

За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет - от пазара. Резултатите показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестицида. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестицида.

15,6% от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим, който е забранен в ЕС, а от 2018 г. и в Турция.

Доказано е, че той води до безплодие и до увреждане на нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба. "Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък, участник в изследването. През 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"