Турция блокира достъпа до платформата за съобщения Discord

Турция блокира достъпа до платформата за съобщения Discord след съдебно решение, съобщи информационният регулатор на страната, цитиран от Reuters.

Турският орган за информационни технологии и комуникации публикува решението за забрана на достъпа на своя уебсайт.

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че съдът в столицата Анкара е решил да премахне достъпа от Турция до базираната в Сан Франциско Discord поради достатъчно подозрения, че са извършени престъпленията „сексуално малтретиране на деца и непристойност“.

„Решени сме да защитим нашите младежи и деца от вредните публикации в социалните медии и интернет, които представляват престъпления. Никога няма да позволим опити да се разклатят основите на нашата социална структура“, написа Тунч в социалната мрежа X.

Решението за забрана на достъп идва след обществено възмущение, предизвикано от убийството на две жени, извършено от 19-годишен мъж по-рано този месец.

След инцидента съдържанието в социалните медии показа, че някои потребители на Discord възхваляват убийството, което доведе до обществено възмущение срещу определени общности в платформата.

Вчера достъпът до популярната сред геймърите социална мрежа  "Дискорд" беше блокиран и на територията на Русия, след като - въпреки призивите от регулатора "Роском-надзор", незаконното съдържание в мрежата така и не е било отстранено.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"