Турция е започнала да прилага нови вносни мита за стоки от САЩ

Турция започна да прилага нови мита за 22 типа стоки, внасяни от САЩ, предаде ТАСС, като се позовава на влязъл в сила от днес правителствен указ, публикуван в Държавен вестник.

Текстът на указа е придружен от таблица, в която е посочен "размерът на допълнителното мито" според вида на продукцията. Най-високи допълнителни мита са наложени на алкохолните напитки /70 процента/, на автомобилите /60 процента/, тютюна /30 процента/, ориза /25 процента/, козметика и гримове /30 процента/, редица стоки от целулозно-хартиената промишленост /30 процента/, както и на изделия от различни типове пластмаса /5-30 процента/. По-високи мита са въведени и за пресните зеленчуци, плодове и сушени плодове от САЩ, за вноса на които ще трябва да се заплаща допълнително мито от 10 процента.

На 21 юни турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи съобщи за решението на турското правителство да въведе допълнителни мита за внос на стоки от САЩ. Той поясни, че "заради въведените по-рано от САЩ вносни мита, допълнителното бреме на Турция възлиза на около 260 милиона долара" и стъпката на Анкара има за цел да компенсира тези загуби.

През март САЩ въведоха нови мита за вноса на стомана и алуминий съответно в размер на 25 процента и на 10 процента. Турция е осмият по големина производител на стомана в света и шестият по големина износител на стомана за САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"