Турция иска вода от българските язовири в пресъхващите Марица и Тунджа

Валията на турския окръг Одрин съобщи, че продължават интензивните преговори с българските власти за изпускане на вода от язовирите в България с цел да се повиши дебитът на реките Марица и Тунджа на фона на засушаването в Одринско. 

"В предишни години е имало изпускане на вода от язовирите в България, за да се повиши дебитът на река Марица. В тази връзка от около месец насам се водят интензивни преговори с българските власти чрез нашите министерства на земеделието и външните работи да се пусне вода от язовирите, за да се понапълнят реките Марица и Тунджа, които пресъхнаха поради силните горещини", каза Юнус Сезер, цитиран от турски медии, предаде БТА.

Валията добави, че сериозно засушаване има и от българската страна, но изрази надежда, че преговорите ще постигнат положителни резултати.

Сезер напомни, че водата от Марица се използва за напояване на местните оризови плантации - основната зърнена култура, отглеждана в Одринско.

Поради големите жеги, които тази година настъпиха по-рано от обичайното, дебитът на реките Марица и Тунджа е спаднал под критичните нива за напояване. В същото време обаче в някои турски медии се появиха твърдения, че водата на река Марица се задържала в Одрин, за да не се ползва за напояване, а за работа на местна ВЕЦ.

Одринският валия отхвърли тези твърдения като "неверни". Той заяви, че на река Марица, която протича в Одринска област, няма построен язовир и затова водата не можело да се задържа. 

"Там няма язовир. Има насип, който е построен за производство на енергия. Тъй като няма язовир, не може да става дума за задържане на водата. Зад насипа има 2,5 милиона куб.м вода. Говорили сме с нашите (земеделски) кооперативи и синдикати, че натрупаната вода може да бъде спасителен пояс. Ако изпаднем в много тежка ситуация, ще пуснем тези 2,5 милиона кубика вода. Но се надяваме да завършат успешно преговорите с българската страна за изпускане на известно количество вода от язовирите към Марица и Тунджа", е заявил одринският валия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"