Турция подновява спора с Гърция за морските зони

След военноморския инцидент в югоизточно Егейско море, където флотилия от турски кораби се събра близо до два гръцки острова, Касос и Карпатос, твърдейки, че изследователски кораби са нарушили континенталния шелф, Турция настоява, че тя е тази, която е дала разрешение на кораба да сключи неговото проучване и отпътуване, което означава, че гръцкото навигационно предупреждение, описващо мисията на изследователския кораб, е невалидно, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Инцидентът, който почти прекъсна разведряването между двете страни и почти върна часовника назад към периода на напрежение, който преобладаваше между 2018 г. и 2022 г., изведе отново на преден план турските претенции срещу части от изключителната морска зона на Гърция.

В радио интервю в четвъртък гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис каза, че така нареченият турско-либийски меморандум, който твърди, че изключителните морски зони на двете страни са съседни, въпреки присъствието на Гърция и Египет между тях, е невалиден и незаконен , мнение, споделяно от всички страни от ЕС и Египет, с който Гърция разграничи съответните морски зони.

„Изследванията на италианския кораб са завършени в гръцките териториални води и в морската зона на Гърция“, каза Герапетритис. Той отбеляза, че проучването е продължило малко повече от планираното и корабът е отпътувал не защото Турция го е одобрила, както твърди Анкара, а защото работата му е свършена.

Съветът за национална сигурност на Турция реагира в четвъртък с изявление, в което се казва, наред с други неща, „няма да позволим да се възползваме от нашия конструктивен подход, който дава приоритет на диалога по въпроси, свързани с Егейско и Средиземно море“. Но източници от турското министерство на отбраната, които информираха медиите в страната, казаха, че „искаме да благодарим на гръцките и италианските власти за зачитането на нашата морска юрисдикция и за тяхното сътрудничество“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"