Турция поиска официално да е част от БРИКС (обзор)

Укрепва връзките си с Русия и Китай

Турските власти подадоха молба за присъединяване към БРИКС, съобщи “Блумбърг”, позовавайки се на свои източници. Агенцията отбелязва, че по този начин Анкара се стреми да засили влиянието си в света и да разшири връзките с развиващите се страни.

Желали да запазят анонимност източници твърдят, че възгледът на администрацията на президента Реджеп Ердоган е, че геополитическият център на света се измества от Запада.

Турция вярва, че този ход може да помогне на страната да подобри икономическото сътрудничество с Русия и Китай и да се превърне в търговски канал между ЕС и Азия.

Южната ни съседка е подала молба за присъединяване към БРИКС още преди няколко месеца заради недоволството си от липсата на напредък за присъединяване към ЕС.

БРИКС е абревиатура от първите букви на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР. В началото на годината част от групата станаха Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет. Саудитска Арабия също беше поканена, но кралството все още не се е присъединило.

Ново разширяване може да се обсъди на срещата на върха в Казан, Русия между 22 и 24 октомври. Интерес за присъединяване проявяват и Малайзия, Тайланд и Азербайджан.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"