Турция поиска помощ от съюзниците си в НАТО

Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения, предаде БТА.

Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и „напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия“, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО.

Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на алианса за реагиране при бедствия.

До момента, над хиляда са загиналите в Турция, която беше ударена днес от две земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш, съобщи Юнус Сезер, ръководител на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), предаде БТА..

Досега са регистрирани 105 вторични труса. Получени са 2824 съобщения за срутени сгради. Броят на загиналите граждани е 1014, съобщи Сезер.

"Според първата информация 191 души са загинали в Кахраманмараш, 200 в Газиантеп, 27 в Шанлъурфа, 41 в Диарбекир, 43 в Адана, 20 в Адъяман, 131 в Османийе, 250 в Хатай, 13 в Килис и 98 в Малатия; а 7003 граждани са били ранени в Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османийе, Хатай и Килис", каза още ръководителят на АФАД.

В 4.17 ч. сутринта районът бе разтърсен от трус с магнитуд 7,7 по Рихтер в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, около 13.24 ч., ново силно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси същия район. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"