Турция призова Китай да защитава културните права на уйгурите

Турският външен министър Хакан Фидан призова днес китайските власти да защитават културните права на мюсюлманското малцинство уйгури в западния китайски Синцзян-уйгурски автономен регион и да им позволи да „живеят в съответствие със своите ценности,“ съобщи днес турски представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Фидан приключи днес тридневното си посещение в Китай, където се срещна с китайския си колега Ван И, с китайския вицепрезидент Хан Чжън и други официални лица. Той посети също така западния китайски Синцзян-уйгурски автономен регион. Така Фидан стана първият турски официален представител, който бе на визита в региона след посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2012 година.

Турция има културни и етнически връзки с уйгурите, като много членове на общността, избягали от нарушенията на човешките права в региона, намират убежище в Турция, предаде БТА.

Китай е обвиняван в изпращането на повече от един милион уйгури и представители на други предимно мюсюлмански малцинства в затвори и в лагери. Пекин отрича да нарушава човешките права и твърди, че центровете са за професионално обучение.

Турското правителство, което преди яростно критикуваше отношението на Китай към уйгурите, смекчи критиките си, след като засили икономическите си връзки с Пекин.

Фидан каза пред китайските представители, че Турция уважава суверенитета на Китай и териториалната му цялост, допълни турският представител. 

По думите му турският външен министър добавил, че турският народ и ислямският свят са чувствителни относно защитата на културните права на уйгурите.

Фидан предал посланието, че отстраняването на опасенията „би било от голяма полза за всички“, посочи служителят, пожелал анонимност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"