Турция работи за ускоряване на закупуването на изтребители Eurofighter

Турция провежда технически дейности, насочени към ускоряване на планираната покупка на изтребители Eurofighter Typhoon, каза в четвъртък служител на министерството на отбраната, цитиран от Reuters.

Миналата година Анкара каза, че води преговори с членовете на консорциума Eurofighter Великобритания и Испания за закупуване на Typhoon, въпреки че Германия се противопостави на идеята. Оттогава се оплаква от липса на напредък по въпроса, заради нежеланието на Берлин.

Миналият месец турският президент Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на Общото събрание на ООН. Шолц трябва да се срещне с Ердоган в събота в Истанбул и се очаква да бъдат обсъдени самолетите.

„Работите на техническо ниво за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon са в ход. Работите са насочени към ускоряване на процеса. В тези работи не са поставени никакви условия“, каза представителят на министерството на отбраната пред репортери.

Самолетите Eurofighter Typhoon са произведени от консорциум от Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от компаниите Airbus.

Турция, членка на НАТО, наскоро осигури сделка за доставка на 40 изтребителя F-16 и 79 комплекта за модернизация на съществуващите F-16 от Съединените щати след дълго отлаган процес.

Анкара също така разработва собствен национален боен самолет KAAN.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"