Тъмно смарагдово водно конче живее в Атанасовското езеро

Приключи проектът "Лагуната на живота"

Розовото фламинго и саблеклюна засега не се конкурират за храна

В Атанасовското езеро - най-голямото от езерата край Бургас, живее водното конче - "Тъмно смарагдово водно шило". Водните кончета съжителстват с прилепите, като експертите са открили два нови вида за езерото. Проучванията са показали, че прилепите не хибернират (не спят зимен сън), а са активни през цялата година и дори на Коледа се хранят около езерото.

Любопитен факт е и че засега изследванията не показват конкуренция за храна между фламингото, саблеклюна и кокилобегача, но е важно да продължи да се следи ситуацията, особено след като през 2024 г. сме свидетели на нещо уникално- първото гнездене на розово фламинго в България. В момента малки са излюпени и растат в гнездата.

Всичко това стана ясно от докладите на учените, работили шест години по проекта "Лагуната на живота"- за биоразнообразието вън водоема.

За този период в Атанасовско езеро са възстановени 17 км валове и мини- диги и са почистени 14 км вътрешни солени канали. Подменени и ремонтирани са хидротехническите съоръжения, свързващи отделните басейни, ремонтиран е главният морски шлюз на Северно езеро, който захранва лагуната с морски води;

Пилотно за България е направено възстановяване на популацията на морска рупия, което е дава изключително добра основа за прилагане на консервационни мерки за тази група растения и в други места, например морското крайбрежие.

В езерото са създадени 5 хектара благоприятни местообитания за големия воден бик, които могат да се захранват със свежи води целогодишно от близката р. Банска и служат като места за хранене и почивка на десетки видове птици.

Натрупани са знания, практически опит, данни за мониторинг и оценяване състоянието на езерото като крайбрежна лагуна, които да позволят бъдещото ефективно управление на тази територия.

На срещата бяха във връзка с приключване на проекта, беше изтъкнато, че е важно да се приеме актуализираният План за управление на резервата (процес, който е забавен вече 10 години) и още повече да започне процес по изготвяне на Интегриран план за управление, който да разглежда всички типове територии – поддържан резерват, защитена местност, Натура 2000 зона Атанасовско езеро

Мащабните инженерни дейности в езерото се отразиха и на птиците и реално ефектът от тях ще бъде още по-видим през следващите години, когато стресът от техническата намеса в местообитанието ще е преминал напълно.

Компенсаторните функции на езерото се задействат и се очаква положителният ефект да бъде голям. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"