Търсят ремонтирани и обзаведени апартаменти

Доброто състояние на имотите е ключов фактор за бърза продажба

Най-често купуват мъже около 40 години от сферата на финансите, търговията или IT

Най-бързо намират купувачи за качествени имоти ново строителство и за ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Купувачите във високия и средния сегмент от пазара на имоти имат голям избор, но обмислят внимателно покупките си. Те не бързат да сключват сделка, а правят по няколко огледа преди да изберат най-подходящия за тях имот.

Сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Купувачите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за реализиране на сделка и предпочитат да погледнат възможно най-много имоти.

Пазарът на имоти е добре балансиран по отношение на търсене и предлагане. Цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват най-много. А поскъпването ще бъде плавно, смятат експертите. Преобладаващата част от сделките в столицата са с двустайни и тристайни апартаменти. А в Пловдив съществена част от реализираните сделки е с къщи, предимно в близост до града.

В София най-много сделки има в квартали, където има ново строителство, като например Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Нараства интересът и към жилища близо до линиите на метрото.

Мъж на около 40 години от сферата на финансите, търговията или IT е профилът на най-активният купувач на имоти, пишат консултантите. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на купувачите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички покупки, посочват консултантите. Инвестиционно настроените хора продължават да бъдат активни на пазара на имоти, макар техният дял от общия брой на купувачите да намаля. Има хора, които продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги продават след получаване на разрешение за ползване. Строителните предприемачи предлагат гъвкави схеми за плащане при новото строителство, което допълнително дава тласък на пазара на имоти.

Има интерес към имоти на 20-30 км

Млади семейства избират къща край голям град

Държат на просторен двор

Много млади семейства купуват къщи край голям град.

Къщите и затворените комплекси са устойчив сегмент на пазара на имоти, пише в анализ на консултантска компания. Сред причините за това са, че къщи и апартаменти в затворени комплекси купуват хора с високи доходи, които нямат проблем с издръжката на живота.

Около София най-голям интерес има към къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Купувачите най-често са млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. За купувачите е важен лесният достъп до столицата, така че да могат бързо да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и до офиса си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, както и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

Купувачите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често с 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата. Селата около Пловдив са обект на голям интерес - в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът с автомобил е буквално за 5 минути.

В София средният размер на наемите е около 550 евро, но наемите са в много широки граници и зависят от големината на имота, локацията му и обзавеждането. Най-често под наем отдават 2-стайни и 3-стайни жилища, а сред най-желаните столични квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади. Много хора, които искат за живеят самостоятелно, но още не са избрали апартамент, живеят под наем. Тъй като купувачите правят по няколко огледа и не бързат да сключват сделка, нараства търсенето на жилища под наем.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"