Търсят с конкурси шефове в държавни фирми

Предприятията към икономическото министерство работят на загуба

Обявяват нарушенията до седмици

Министерство на икономиката обявява публични конкурси за шефове в държавните дружества, които са под шапката на ведомството, за да направи управлението им по-ефективно, обясни ресорният министър Богдан Богданов. Той заяви, че се надява в дружествата да влязат “млади хора с опит”. И заяви, че ще бъде внедрена система за контрол, като освен това ще се следят финансови показатели и потоци в реално време, каза министърът.

Години наред държавни предприятия към Министерството на икономиката и индустрията работят на загуба, обясни той. И допълни, че до няколко седмици ще бъдат изнесени публично данни от извършените проверки и анализи на финансовото състояние на публичните предприятия към ведомството. Богданов обяви, че има разкрития, като за нарушенията ще бъдат сезирани компетентните органи.

Заплатите в дружествата са били основен разход за дейността на държавните компании, като заплатите са били на лимитите на закона - над 14 000 лв. за изпълнителен директор и около 4500 лв. средна заплата за член на борд, каза Богданов. Той обяви, че бордовете на някои от дружествата към министерството ще бъдат премахнати, а в други броят на членовете ще бъде намален.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"