Търсят Янек на 120 квадратни километра (обзор)

Главният прокурор Иван Гешев пристигна за акцията в Дупница

Започна операция и срещу битовата и икономическата престъпност

“Ще направим всичко възможно да не се върнат мутренските времена и ако някой си мисли друго - не е познал”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Дупница, където днес започнаха полицейски акции, едната от които е за издирването на Янек Миланов.

Градът днес осъмна под блокада. На всички входно-изходни артерии бяха разположени екипи на жандармерията. Над 300 униформени от Националната полиция, антимафиоти от ГДБОП и барети от Отряда за борба с тероризма претърсваха 120 квадратни километра, за да открият следа от 43-годишния мъж. Използвани бяха и специално обучени кучета. Проверяваха се адреси на хора, свързани със заподозрения Васил Капланов - Каплата.

Направен бе обиск и на бившата кланица край парк Рила, където той има подвижна бензиностанция. Сантиметър по сантиметър се претърсваха и нивите край село Крайници, където има аварийно летище. Именно там е бил засечен джипът на Капланов на 31 юли, когато Янек се е качил в автомобила. Камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлява джипа, а на седалката до него седи мъж, за когото се предполага, че е Миланов. На връщане от селото на камерите Каплата е сам. Обяснението му било, че Янек се е преместил на задната седалка. Засега бившият бодигард на Братя Галеви е задържан за 72 ч. заради неправилно съхранение на оръжие и боеприпаси.

“Предстои доста работа с колегите в Дупница. Това не е краят, а началото. Поел съм ангажименти пред брата на издирваното лице”, заяви Иван Гешев. Той добави, че едновременно с издирването на Янек, в Дупница се провежда и акция против конвенционалната престъпност, в която участват и НАП и Агенция “Митници”. При нея бяха задържани четирима човека. “Това не е еднократно действие към момента. Предстои доста сериозна за работа в Дупница”, заяви Гешев.

Съдът реши

Пускат Каплата под домашен арест

Районният съд в Дупница пусна под домашен арест за Васил Капланов - Каплата, който е основният заподозрян за изчезването на Янек. Бившият бодиград на Братя Галеви няма обвинение за отвличането на Янек, а само за държане на 115 незаконни патрона. Двамата му адвокати обявиха, че ще обжалват мярката пред Окръжния съд в Кюстендил, защото смятат, че тя е тежка - Капланов имал разрешителни за оръжие, но само не спазил бройката на патроните.

Марио Миланов пред “Труд”:

Очаквам бърз резултат

“Очаквам съвсем скоро брат ми да бъде намерен”. Това каза пред “Труд” Марио Миланов, който преди седмици се върна от Лондон, за да се включи в издирването на Янек. Той е възхитен от светкавичната реакция на Иван Гешев, с когото се срещна на 25 август. Същият ден Марио сподели, че главният прокурор има пълната информация по случая и вярва, че разследването се води в правилна посока.

 “Първата седмица от издирването беше загубена, защото полицията в Дупница не предприе почти никакви действия”, смята Миланов. Той се надява Янек да бъде намерен жив, въпреки че от изчезването на брат му на 31 юли мина почти месец.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"