Убийците без право за намаляване на присъдата

15 882 подписа събрани срещу съкратеното съдебно следствие

Депутатите от Правната комисия подкрепиха на първо четене предложението да има промяна в съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Ако парламентът приеме поправките, извършителите на убийства няма да могат да се възползват от възможността да се намали с една трета присъдата им. Предложенията са четири - на ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти” и „Воля”. Управляващите предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3. Останалите предложения са съкратеното производство въобще да отпадне при тежки престъпления.

Предложението за ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се

приеме, каза Сотир Цацаров пред Комисията.

Той коментира и разпространената позиция на Висшия адвокатски съвет против кандидатурата на Иван Гешев за обвинител №1 като каза, че той не е кандидат за техен председател.

По време на обсъждането пред парламента родители на убити деца организираха протест срещу съкратеното съдебно производство, срещу което бяха събрани 15882 подписа. Те бяха сложени в раничката на убитата Кристи от с.Сотиря.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"