Убийците по случая "Негован": Спасили кучето на убитото семейство, а внучката разпознала дрехите на вече мъртвия си дядо (ОБЗОР)

Точно пет години, след като през август 2019 г. бяха намерени телата на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна край село Негован, съдебният процес приключи на първа инстанция.

Софийски градски съд призна днес обвиняемите Георги Начев и Пламен Шляпашки за виновни и ги осъди на затвор до живот, както и да платят кръвнина от 300 000 лв. на близките на убитите.

Случаят предизвика сериозен медиен интерес тогава, когато бяха открити останките от телата на възрастните мъж и жена край водоема до с. Негован.

Водоемът край село Негован

Мотивът

Всъщност Георги и Пламен работили като строителни работници и ремонтирали имот на семейството. Те разбрали, че треньорът по борба и съпругата му имат добри финансови възможности - валута и бижута, както и че наскоро били продали имот в София. Заради това замислили и двойното убийство. След ареста Начев и Шляпашки направили самопризнания пред разследващите. Мотивът им за ликвидирането на съпрузите бил да задигнат пари от двойката, която наскоро продала жилище в кв. "Красно село". След убийството претърсили апартамента, но не намерили парите от продажбата на имота, а само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. Те разчленили труповете, след което ги поставили в бидони и чували, които изхвърлили във водоема. Почистили апартамента с белина, а през следващите дни продали взетите по време на престъплението златни накити в заложна къща.

"Това са дрехите на дядо"

По време на процеса дъщерята на семейството бе сред първите разпитани свидетели по делото. Тогава тя разказа, че от години живее със съпруга и детето си в чужбина. Контактувала с баща си, но с майка си не била в добри отношения и поради тази причина само дъщеря ѝ ходела на гости в дома на баба си и дядо си.

Жената разказа пред съда, че след убийството, семеен познат, който работи полицията, се е свързал с нея, да я попита дали знае нещо за родителите си, като намекнал, че вероятно има вероятност нещо с тях да се е случило.

Тогава тя отворила сайта на МВР и прочела новината за двойното убийство и намерените тела край Негован. В момента, когато разглеждала бюлетина, дъщеря ѝ погледнала в монитора на лаптопа и казала: "Това са дрехите на дядо".

Снимка: МВР - Архив

Жената разказа пред съда, че била в шок и отговорила: "Как ще са дрехите на дядо ти, всички възрастни хора имат такива дрехи", но дъщеря ѝ била категорична, че са неговите, тъй като често им гостувала и познавала вещите им.

По-късно се оказало, че думите на малкото момиче са истина и за съжаление починалите са баба ѝ и дядо ѝ.

Домашният любимец - пуснат на свобода

Любопитен детайл е, че възрастното семейство имало и куче. След убийството, Пламен и Георги го пощадили. Те го спасили, като го пуснали на свобода.

За това стана ясно по време на делото, когато бе разпитан свидетелят, който бе открил животното край село Чепинци. Момчето, качило кучето в колата си, тъй като и самият той отглеждал домашен любимец, а по-късно с него успяла да се свърже дъщерята на убитите и прибрала обратно кучето, което останал и единственият "жив" спомен от родителите ѝ.

"Видях кучето, спрях с колата и то се качи. Стори ми се, че бе наранено, но се оказа, че беше лошо ударено. Общо взето обаче нищо му нямаше. Около месец живя вкъщи, след което в социалните мрежи беше написан пост, че се издирва куче. Аз отговорих на този пост, свързах се с дъщерята на собствениците. Тя ми каза къде има белег кучето. Погледнах и то имаше такъв – беше отзад, на предната дясна лапа, белег от операция. След час жената дойде и си го взе", разказа свидетелят пред съда преди няколко месеца.

Той допълни тогава, че около врата на кучето имало бледо петно кръв.

"Имаше две кавказки овчарки около него, когато го видях, помислих, че е било в схватка с тях и реших да видя раната. То беше окаляно, имаше червено петно около врата. Кучето нямаше нараняване, аз го изкъпах, когато го прибрах", допълни момчето, намерило домашния любимец на вече убитото семейство.

По време на съдебния процес бяха разгледани и съдебно-медицински експертизи. Бяха заличени и двама свидетели, които се оказа неоткриваеми за съда. 

TRUD_VERSION_AMP:21//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"