Убиха мексикански кмет дни след встъпването си в длъжност

Кметът на столицата на мексиканския щат Гереро, изпълнен с насилие, беше убит в неделя, по-малко от седмица след като встъпи в длъжност, потвърди губернаторът на щата, съобщава Reuters.

Алехандро Аркос беше убит само шест дни след като встъпи в длъжност като кмет на град Чилпансинго, град с около 280 000 жители в югозападно Мексико.

Главната прокуратура на Гереро също съобщи, че разследва убийството му.

Официалното потвърждение дойде след снимки, разпространени в приложението за съобщения WhatsApp, изобразяващи отрязана глава върху пикап, който изглежда е на Аркос. Ройтерс не можа независимо да провери автентичността на снимките.

Смъртта на Аркос идва само три дни след като новият секретар на градската управа Франсиско Тапия беше застрелян.

 „Те бяха млади и честни служители, които търсеха напредък за своята общност“, написа сенаторът Алехандро Морено в социалните медии.

Морено, който е ръководител на мексиканската политическа партия PRI, призова федералната прокуратура да ръководи разследването на убийствата на Аркос и Тапия, като се има предвид "ситуацията на неуправляемост в Гереро".

Гереро се превърна в един от най-смъртоносните щати за амбициозни и избрани държавни служители, както и за журналисти.

Преди пътуването си Конил посетил жертвите на атаката в близката болница, където каза, че правителството му ще отдели ресурси за укрепване на сигурността в Понт-Сонде.

Най-малко шестима кандидати за публични длъжности бяха убити в щата в навечерието на изборите в Мексико на 2 юни.

Публикациите на Аркос в социалните медии показват, че през последните дни кметът е ръководил усилията за помощ при бедствия след въздействието на урагана Джон миналия месец, който причини тежки наводнения в морския курорт Акапулко и околните градове.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"