Увеличение на данъците за недвижимите имоти и автомобилите в Търговище

Поскъпването влиза в сила от началото на 2025 г.

Двойно повече превозни средства

По-високи данъци за имоти и автомобили прие Общинският съвет в Търговище, като поскъпването влиза в сила от 2025 г. При имотите промилът скача от 1,65 на 2,5 на хиляда от данъчната оценка на съответния обект.

Вносителите на промените от местната администрация се аргументират, че сега данъкът е по-нисък от редица общини и посочват за сравнение други градове, като Плевен, където за жилища бил 2,9, Русе - 3 промила и т. н. Припомнят, че имоти с данъчна оценка до 1680 лв. са освободени от такива плащания, а реално в селата от общината те масово са такива. 
Тези, които внасяли данък, пък често дължали едва по 2-3 лв. Така приходите по това направление били крайно недостатъчни за комуналното обслужване.

При данъка върху леките коли поскъпването е само на база мощност на двигателя. За автомобилите с мощност до 74 kW налогът се повишава с 0,10 лв. на 1 kW. За тези с мощност над 74 кW увеличението е с 0,15 лв. на 1 kW.

Справка на отдел “Местни данъци и такси” сочела, че броят на превозните средства, регистрирани в Търговище, се е нараснал двойно за по-малко от 4 години. Към края на 2020 г. в Общината са били декларирани 15 874 превозни средства. Към средата на юли тази година те вече са 30 768, посочват от общинската администрация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"