Уинона Райдър: Израснах сред хипита и в комуна без ток

 

Още на 10 години станах пънкарка

Не мога да контролирам публичния си образ

Бях на няколко вида вещества, за да се справя със стреса

Скандалната сладурана Уинона Райдър се завърна в българските кина с премиерата на черната фентъзи комедия „Битълджус Битълджус“. Филмът е продължение на жанровата класика „Бийтълджус“ - един от хитовете, с които Уинона стана символ на бунтарския младежки дух от 80-те и 90-те. Днес тя е олицетворение на носталгията по онази епоха и продължава да демонстрира и чудесна физическа форма.

Райдър изгради репутация на секси звезда която участва в смели и художествено издържани холивудски филми и не се страхува да експериментира. Има роли в творби като „Едуард с ръцете-ножици”, „Невинни години”, „Малки жени”, „Пришълец: Възкресение”, „Дракула”, и други. Тя имаше богато отразена от медиите връзка с Джони Деп, но в един момент славата и други фактори предизвикваха колапс в живота на актрисата.

Официалното публично падение на Райдър символично идва с края на нейното десетилетие – 90-те. През 2001-а тя е арестувана, след като се опитва да открадне дизайнерски дрехи и аксесоари от тузарски магазин в Бевърли Хилс на стойност няколко хиляди долара. Тя е неадекватна и на наркотици. Инцидентът осветява кризата в живота на звездата. Уинона признава за борбата с депресията и играта с дрогата. Краят на 90-те носи крах за една от кралиците на епохата. Но напоеното с носталгия съвремие поднесе на актрисата възможността за възкресение и изкупление, а тя се възползва благодарение на перфектно озаглавения сериал „Странни неща”.

- Уинона, милиони хора очакват с нетърпение продължението на „Битълджус“. Каква е историята този път?
- Уникална история е и всички много се радвахме да се завърнем към тази митология. Накратко - след внезапна трагедия, семейство Дийтс се завръща у дома, а старата им къща все още е обитавана от пакостливия персонаж Бийтълджус. Животът на моята героиня Лидия се преобръща, когато непокорната ѝ дъщеря Астрид открива на тавана мистериозен модел на града и случайно отваря портала към Задгробния живот. Сега, когато и двете измерения са в опасност, е въпрос на време някой да изрече името на Бийтълджус 3 пъти и пакостливият демон да се завърне, за да предизвика пълен хаос, какъвто само той може да сътвори.

- Вие имате меко казано нестандартно детство. Бихте ли разказали малко повече за своето израстване?
- От 7 до 10-годишна възраст живях с нашите в отдалечена комуна, без електричество, в Северна Калифорния, със седем други семейства. Като бях на 10 години, семейството ми се премести в Петалума, Калифорния. Тогава вече бях пънкарка с къса прическа, която си направих в чест на Бъгси Малоун. Бях аутсайдер и още в първите дни в училище група момичета ме помислиха за слабо и женствено момче и ме пребиха с викове „Хей, педалче!”. Години по-късно срещнах една от насилничките, която не ме разпозна като своята жертва, но ме знаеше като младата звезда Уинона Райдър. Момичето поиска автограф, но аз я разпознах и й казах да си го начука.

- Пречи или помага на една актриса като вас да има репутация на бунтарка?
- Трудно е човек да контролира общественото мнение за себе си. Донякъде съм съгласна с оценките на тези, които смятат, че не се вписвам в типичното холивудско клише, но не съм и от хората, които искат съзнателно да култивират някакъв специфичен публичен образ.

- Вашите родители са творци от хипи средите, а вие сте кръщелница на психеделичния гуру и легенда на контракултурното движение от 60-те години на миналия век Тимъти Лиъри. Доколко израстването в такава среда ви повлия?
- Нетрадиционните идеи и лайфстайл привички на родителите ми и Лиъри са от ключово значение за моето съзряване. Тимъти имаше нещо като наръчник със заглавие „Как да използваш мозъка си”. Там той пише: „За да мислиш самостоятелно, трябва да подлагаш на съмнение авторитетите и да се учиш как да се поставяш в състояние на отвореност на съзнанието, хаотична, объркана уязвимост, за да се информираш.” Той ми подари своя часовник, който аз все още нося. Много е хубав. И много типичен за Тим.

- Какви бяха отношенията ви с него?
- Бяхме много близки. Той се държеше до голяма степен като кръстник. Помагаше ми с домашните, водеше ме на мачове. Но никога не съм присъствала, когато е взимал наркотици. Всъщност помня няколко момента, когато хора са били изхвърляни от къщата за такива неща. Тим много ме защитаваше. Той е един от най-впечатляващите хора, които съм срещала, и ми липсва всеки ден.

- Кога за пръв път усетихте вкуса на славата?
- Имах огромен артистичен апетит и успях да си осигуря редовни и важни роли още в тийн годините. Станах звезда с „Бийтълджус” и „Опасно привличане”. Успехът обаче се разгръщаше паралелно с депресията, пищните холивудски партита, влюбването в неподходящите гаджета и взимането на наркотици. В един момент от живота ми всичко беше като в мъгла. Бях на викодин, диазепам, оксикодон и други вещества, за да се справя със стреса. Друсах се, за да избягам от капаните на славата и на собствената си нестабилна психика.

- Коя ранна роля е най-важна за вас?
- Може би е „Опасно привличане”. Филмът е шокираща за времето си сатира за тийнейджърските самоубийства. С тази роля аз си отмъстих за тормоза в училище. Изиграх променило се популярно момиче, което с помощта на новопостъпил в училище социопат, изигран от Крисчън Слейтър, започва да убива популярните си съученички и да представя случките като самоубийства. В началото продуцентите не ме искаха, защото не смятаха, че съм привлекателна, не бях достатъчно красива за тях. Получих сценария от Майкъл Макдауъл, сценариста на „Бийтълджус”, и им се обаждах нонстоп. Отидох да се видя с тях, бях се издокарала и им казах, че дори не трябва да ми плащат. Толкова много исках ролята. Това беше първият път, когато играх полупривлекателна героиня.

- А в „Едуард с ръцете-ножици” вече играете красавицата на града. Как се възприехте в образа на сладка американска блондинка?
- Постоянно се шегувахме с режисьора Тим Бъртън за естетиката на моята героиня. Казвах му, че да ме пъхне в костюмче на мажоретка и да ми сложи руса перука е просто скандално. Не знам какво бях направила, за да заслужа това!

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"