Украински Ан-178 се е появил на полско летище, никой не знае защо

Полски източници твърдят, че украински военнотранспортен самолет Ан-178 се е появил на полско летище, пише Defense Express.

На 9 октомври 2024 г. на международното летище в полския град Бидгошч е приет прототип на военнотранспортния самолет Ан-178-100П. Това изявление е разпространено от пресслужбата на летището.

Отбелязва се, че преди това летището в Бидгошч е приело за съхранение друг самолет Антонов, но няма подробности за това. Няма подробности и за това къде и при какви условия е бил съхраняван Ан-178-100П.

"Не е разкрито какви функции може да изпълнява този самолет на територията на Полша. Напълно възможно е да става въпрос само за запазване на този важен образец на самолет, проектиран и произведен в Украйна. На снимката се вижда, че този транспортен самолет е изписан с думите "Воля" (може да се преведе като "воля" или "свобода")", пише украинската медия.

Гореспоменатото съобщение от международното летище в Бидгошч е важно, защото по същество това е първата новина за украинския Ан-178 (по-конкретно за летателния модел) през целия период от началото на войната в Украйна.

На този фон интересни изглеждат предположенията, направени от авторите на полския портал ZBiAM, допълват от Defense Express.

От ZBiAM смятат, че към февруари 2022 г. този самолет може да е бил разположен на летище Свитошин, което се намира на 11 км северозападно от центъра на Киев. Този факт му е позволил да избегне повреди, причинени от действията на руските войски, които са се приземили в Гостомел.

"Полските журналисти също така смятат, че поръчките за Ан-178 от различни клиенти възлизат на цели 30 единици, което не е точна информация. Може би по този начин полските автори просто са искали да подчертаят значимостта на факта, че Ан-178-100П е запазен и транспортиран директно до Полша", посочва украинската медия в края на публикацията си.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"