Украински прокурори се „откупили“ от военна служба

Срещу 4000 долара получавали фалшив статут на инвалиди

За схемата са задържани жена и синът ѝ

Украинската главна прокуратура разследва 49 прокурори в западната украинска Хмелницка област за опит за избягване на военна служба чрез купуване на статут на инвалид, предаде ДПА.

Главният прокурор Андрий Костин е подписал заповед за вътрешно разследване.

Прокурорите са заподозрени, че са получавали инвалидни пенсии, които са си уреждали чрез плащания към жена, която е участвала в регионалния съвет от партията на президента Володимир Зеленски. Тя е обвинена, че е класифицирала хиляди украинци като инвалиди и следователно негодни за военна служба в замяна на пари.

Жената и нейният син, който е оглавявал регионалния пенсионен фонд, са задържани. Синът разполагал с над 10 млн. долара в брой в страната и чужбина и притежавал три жилища в Украйна и Европа.

Получаването на удостоверение за инвалидност струва до 4000 долара. Повечето от кандидатстващите за такъв статут са жени. Идеята е, че ако една жена е инвалид, тогава съпругът й, който е в наборна възраст, ще трябва да се грижи за нея и по този начин се изважда от списъка на подлежащите на мобилизация. Освен това така не се привлича излишно внимание, защото жената е тази, която кандидатства за обезщетението.

От прокуратурата посочват, че разследванията не се ограничават само до Хмелницка област, а се очаква да обхванат и обвинители в други области.

Според „Трансперънси интернешънъл“ Украйна е една от най-корумпираните страни в Европа, припомня ДПА.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"