Украинските ВВС вече използват Ф-16 в операции, съобщи Зеленски

Пилотите на украинските военновъздушни сили започнаха да летят на изтребители Ф-16 при операции в страната, съобщи президентът Володимир Зеленски, потвърждавайки пристигането на произведените в САЩ машини, предаде УНИАН.

Украинският лидер оббяви доставката на бойните самолети на среща с пилоти от ВВС във военновъздушна база, застанал между два от получените изтребители, докато в небето прелитаха още два.

"Ф-16 са в Украйна. Направихме го. Гордея се с нашите момчета, които овладяват тези изтребители и вече започнаха да ги използват за страната ни", заяви той.

 "Сега това е реалност, реалност в нашето небе", заяви украинският държавeн глава.

Зеленски не разкри колко са получените от Киев самолети, а каза само, че броят им "е недостатъчен" и че Украйна очаква "допълнителни" доставки. „Много момчета тренират сега“, подчерта Зеленски и добави, че за Киев е важно неговите съюзници да намерят начини да разширят програмите за обучение както на пилоти, така и на инженерните екипи.

„Направихме много за прехода на украинските войски към нов авиационен стандарт – западната бойна авиация. Това е нов етап в развитието на ВВС на Въоръжените сили на Украйна“, каза президентът.

В края на юли започнаха да се появяват съобщения, че първата партида изтребители F-16 е пристигнала в Украйна. Много медии писаха за това, цитирайки източници, включително Bloomberg, The Times и The Telegraph, но няма официално потвърждение на тази информация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"