Украинските сили отстъпват в Донбас

Киев отрече да е получавал нови самолети от Запада

Защитниците на „Азовстал” поискаха въздушен мост за евакуация

Заводът в Мариупол „превърнат в много прилично укрепление”

Подразделенията на украинската армия са се изтеглили напълно от три района в Луганска област в Донбас - така нареченият триъгълник Рубежное-Северодонецк-Лисичанск, предадоха в сряда официалните руски медии, позовавайки се на официална информация от властите в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР).

Агенция ТАСС цитира изявление на говорител на народната милиция в ЛНР, според когото в сражения предшестващото денонощие въоръжените сили на Украйна са загубили най-малко 165 души личен състав в сражения в споменатия стратегически район. Руските медии съобщават за унищожени единадесет единици бронирана техника на украинките въоръжени сили, както и пускова ракетва установка „Бук-М1”.

„Съзнавайки неизбежното настъпление на войските на ЛНР към населеният пункт Золотое, с помощта на хеликоптери генералът, командващ въоръжените сили на Украйна, както и администрацията на града, замесена в престъпни схеми с наемниците в Украйна, бяха изведени”, каза говорителят на народната милиция на Луганск.

По-рано същия ден руските медии цитираха кореспондент на агенцията „Луганскинформцентр” от района на бойните действия в споменатият стратегически триъгълник, според когото украинските части „просто са си отишли, всички”. Според източникът в района се очакват „множество изненади”, включително масово предаване в плен на украински военнослужещи.

Информацията за сраженията в Луганска област идва на фона на продължаващата обсада на завода „Азовстал” в Мариупол. Западните медии разпространиха в сряда сутринта видеозапис на командващия последните защитници на комплекса от 36-та бригада на морската пехота на Украйна, който заяви, че на бойците му остават броени часове живот и призова западните държави да организират въздушен мост за изтеглянето на оцелелите в трета страна. От града беше организиран хуманитарен коридор за евакуация на последните мирни жители на Мариупол.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров публикува свой видеозапис в социалните мрежи, в който заяви че района на завода „Азовстал” е бил „превърнат в много прилично укрепление”.

Междувременно украински руско-езични медии цитираха официално комюнике на въоръжените сили на Украйна, според което Киев не е получавал бойни самолети от други държави. Изявлението дойде след като официалният говорител на Пентагона Джон Кърби заяви в сряда сутринта, че САЩ са съдействали за доставянето на изтребители и резервни части за украинските военновъздушни сили.

„Украйна не е получавала нови самолети от партньорите си! Със съдействието на правителството на САЩ Военновъздушните сили на Украйна получиха резервни части и комплекти за възстановяване и ремонт на парка от летателни апарати, които се намират на въоръжение”.

Въпреки заплахите на Москва към Хелзинки 

Финландия започна дебата за членство в НАТО

Премиерите на Швеция, Магдалена Андерсон (вляво) и на Финландия, Санна Марин, обявиха преди седмица общите си намерения да започнат национални консултации за членство в НАТО.

В парламента на Финландия започнаха в сряда дебати за присъединяване на страната към НАТО с цел по-добра защита от евентуална руска агресия, предаде АФП.

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз, Хелзинки има намерение да вземе решение бързо, коментира АФП. Миналата седмица министър-председателят Санна Марин заяви, че според нея то ще бъде взето „до няколко седмици”. Според финландски медии, над стотина от 200-те депутати вече са решили да подкрепят кандидатурата, а само 12 са против.

Междувременно агенция Ройтерс цитира проучване, по поръчка на вестник „Афтонбладет”, което показва, че 57% от шведите подкрепят членство в НАТО - с 6 процентни пункта повече в сравнение с подобно проучване през март. Броят на противниците на присъединяване към алианса са спаднали на 21% от 24% през март, а този на колебаещите се - на 22% от 25%.

По данни на западните разузнавания 

До 20 000 наемници се бият за Русия в Източна Украйна

Трудно да се установи колко от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от „Вагнер” (на снимката) и колко са бойци от Сирия или Либия, посочват експерти.

Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания „Вагнер”, сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Източна Украйна, съобщи неназован осведомен официален представител на ЕС, цитиран от АФП.

Те „нямат превозни средства или тежки оръжия” и идват, за да подсилят руските войски, съобщи пред медии във Вашингтон европейският представител, пожелал анонимност. Той уточни, че са констатирани „трансфери от зони като Сирия и Либия към източния регион на Донбас”, където Москва започна нова фаза на своето нападение. Трудно е обаче да се установи колко от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от „Вагнер” и колко са бойци от Сирия или Либия.

В края на март британското министерство на отбраната съобщи, че се очаква „над 100 наемници” от „Вагнер” да бъдат разположени в Източна Украйна, „за да провеждат бойни операции”. Компанията „Вагнер” е смятана за близка до руските власти. Нейни членове са заподозрени в зверства в Мали, Либия и Сирия, припомня АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че Русия е започнала голямо настъпление в Донбас, който е новата стратегическа цел на руските сили след изтеглянето им от района на Киев. Част от територията е вече под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г. До „4 до 6 месеца” руските сили вероятно ще контролират Луганска област, част от Донбас и малка ивица земя, водеща към Запорожка област, заяви европейският представител.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"