Украинският външен министър отива в Китай

Ръководителят на украинската дипломация Дмитрo Кулеба ще посети Китай от 23 до 25 юли, за да обсъди начините за прекратяване на войната между Киев и Москва, предаде БТА.

"Основната тема на дискусията ще бъде намирането на начини за спиране на руската агресия и ролята на Китай за постигането на траен и справедлив мир", се казва в изявление на украинското външно министерство. Китайските власти потвърдиха посещението.

Пекин е основен съюзник на Русия, като двете страни са единни в противопоставянето си на Запада, отбелязва АФП.

В продължение на две години и половина китайският президент Си Цзинпин се стараеше да не осъжда руската инвазия. Но Китай също така защитава принципа на териториалната цялост на държавите, който включва и Украйна.

През юни Пекин не се включи в срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Киев в Швейцария, в знак на протест срещу отсъствието на Русия, която не беше поканена. 

Сега украинските власти искат да изготвят план за "справедлив" мир и възнамеряват да поканят Москва да участва във втора среща на върха. Русия обаче иска фактическата капитулация на Украйна, за да сложи край на войната, включително Киев да се откаже от съюза си със Запада и да ѝ отстъпи петте украински региона, които руските сили са окупирали изцяло или частично, припомня АФП.

Пекин смята, че усилията на международната общност за прекратяване на войната трябва да бъдат насочени към създаването на условия за пряк диалог между Москва и Киев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"