Украинският посланик в САЩ призова Гугъл Мапс да смени националната принадлежност на Крим

Украинският посланик в САЩ Валерий Чали призова ръководството на компанията Гугъл да коригират националната принадлежност на полуостров Крим в приложението Гугъл Мапс.

На официалната страница украинското посолство във Фейсбук пише, че Крим некоректно е отразен като част от Руската федрация. В писмо до Гугъл Чали пише, че "по този начин компанията помага на Русия във информационната война, която води".

Той добавя, че информацията в Гугъл Мапс противоречи на официалната позиция на САЩ и ООН, които категорично отказват да признаят анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Посланикът също така напомня, че в няколко свои резолюции ООН признава Крим за украинска територия.

В края на януари говорителят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) покани представители на Гугъл, за да бъде разрешен проблемът с националната принадлежност на Крим в Гугъл Мапс. Когато приложението се отвори от територията на Русия то показва, че полуостровът е под контрола на Москва. В някои други държави обаче Крим е представен като териротия, която е обект на спор между две страни.

Само часове преди призива на Валерий Чали Камарата на представителите на САЩ отново потвърди позицията си, че не приема анексирането на Крим.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"