Украинско - руски скандал на Паралимпиадата

Украинският параолимпиец Александър Литвиненко отправи обидни коментари към руснака Евгений Торсунов, който спечели златния медал на паралимпийските игри в Париж. Литвиненко, който взе бронз, нарече руския шампион "недоразумение", добавяйки, че руснаците "изобщо не са неутрални". Евгений Торсунов спечели в скока на дължина в клас Т36 (атлети с нарушена координация) с резултат 5,83 метра и постави рекорд. За 34-годишния спортист този златен медал бе втори в кариерата му. Той спечели и на Игрите в Токио през 2021 г.

Второ място зае бразилецът Асер Рамос, трети станаукраинецът Литвиненко (5,76 метра). След състезанието той каза, че е много доволен от първия си паралимпийски медал.

"На 34 години съм, това е втората ми паралимпиада – може би последната. Ето защо този медал е важен за мен. Но малко ме почесва душата, защото загубих от това недоразумение. Затова имам злоба - не към някого, а към себе си", каза Литвиненко, цитиран от руските медии.
Параолимпиецът отбеляза, че въпреки че това е най-важният и най-тежкият медал в живота му, той би се отказал от него без колебание, за да види отново свой приятел, който вероятно е починал. 

Литвиненко нападна и руснаците, които се състезават на Параолимпийските игри в неутрален статут. „Прекарах февруари-март в мазето, не спах добре, не можех да тренирам. А те тренираха спокойно, забавляваха се, усмихнати. Те изобщо не са „неутрални“, всички ще се приберат и ще подкрепят войната, ще се снимат с героите от Северния военен окръг, депутати“, каза украинецът.

На церемонията по награждаването той отказа обща снимка с руснака и бразилеца Рамос, застанал далеч от тях на пиедестала.

Паралимпийският златен медалист по лека атлетика Евгений Торсунов празнува победата си на подиума със сребърния медалист Рамос от Бразилия.

Това не епървият украино-руски конфликт на Паралимпиадата.  Преди него плувецът Александър Комаров отказа да бъде сниман заедно с руския си съперник Кирил Пулвер на подиума. Руснакът взе сребро на 200 метра свободен стил в клас S5, а украинецът спечели бронз. Победата спечели италианецът Франческо Бокиардо. По време на награждаването беше направена и традиционна обща снимка. На нея Пулвер беше до представителя на Италия, а Комаров беше на известно разстояние от тях.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"