Украйна и Унгария обсъдиха мирния план на Зеленски

Външните министри на Украйна и Унгария - Андрий Сибиха и Петер Сиярто – обсъдиха изпълнението на Плана за победа на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи „Укринформ“.

Това се случи по време на посещението на Сибиха в украинската столица Будапеща.

Украинският топ дипломат отбеляза, че основният въпрос, който са обсъдили, е бил непровокираната война на Русия срещу Украйна и начините за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и търсене на отговорност от Русия за извършените в Украйна зверства, включително за престъплението агресия.

Той информира Сиярто за положението на фронтовата линия и в окупираните територии. Сибиха благодари на Унгария за подкрепата на 14-те пакета от санкции на ЕС срещу Русия и за предоставянето на хуманитарна помощ.

„Украйна приветства участието на Унгария в проектите за възстановяване, подкрепата за украинците в Унгария, обучението на военни медици и участието на Будапеща в Антиминьорската коалиция“, добави Сибиха.

Страните обсъдиха и Формулата на мира и Плана за победа. Украинският външен министър изрази надежда, че Будапеща ще продължи да подкрепя украинските инициативи и ще допринесе за бързото им изпълнение.

Разговорите на четири очи продължиха около час, два пъти повече от планираното. След това се проведоха разширени преговори с участието на делегации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"