Украйна обмисля производство на самолети Су-27 и МиГ-29

В Украйна проучват възможността за „локализиране“ на производството на изтребители Су-27 и МиГ-29, съобщава „Украинският военен портал“ с позоваване на специалисти от Държавния научноизследователски институт по авиация на страната, цитиран от РИА Новости.

Съобщава се, че моделите Су-27 и Миг-29, разработени през 70-те години, се считат за достъпни за производство заради наличието в Украйна на две самолетостроителни предприятия, които имат способността да ремонтират отделни части на тези изтребители и да заменят повредените елементи.

Авиационният изследователски институт предложи да се оборудват изтребители, произведени в страната, с двигатели, електроника и оръжия, произведени от украинския военно-промишлен комплекс.

В същото време в обосновката на специалистите, както отбелязва „Украинският военен портал“, няма информация къде се планира производството на новите самолети, както и финансовите разчети. В допълнение, въпросът със снабдяването с локационни системи, колесници, авионика и други единици на тези самолети, които не са произведени в Украйна, не се разкрива.

Както заяви по-рано командващият на ВВС на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Дроздов, флотът на украинската военна авиация е значително остарял, поради което ВВС на страната вече няма да могат да изпълняват бойни задачи след десет години. Според Дроздов през следващите години Киев е малко вероятно да успее да създаде собствен боен самолет тип многофункционален изтребител, тъй като  за това няма подходяща научна база, производствен капацитет и опит.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"