Украйна отхвърли предложения от „Газпром“ нов договор за транзит на газ

Предложенията на руската компания „Газпром“ за разширяване на съществуващия или за сключване на нов договор за транзит на газ през Украйна бяха определени като неприемливи в Киев. Това заяви министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Олексий Оржел, съобщи TACC.

„Предложението, което вече е получено, е неприемливо за Украйна, предвид факта, че е необходимо да се откаже от арбитража и да подпише споразумение само за една година", заяви министърът пред украинския телевизионен канал ICTV. Той обаче добави, че „може да се намери взаимно разбирателство". Оржел даде да се разбере, че в случай на подписване на дългосрочен договор за транзит на газ в необходимите обеми, Киев е готов на отстъпки. „Компромиси са възможни при сключване на дългосрочен договор", подчерта енергийният министър на Киев.

Министърът подчерта, че Русия може да продължи транзита на газ от 1 януари 2020 г. и без договор. „Ние ще считаме това за контрабанда. И тогава ще има други правни процеси", заключи министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"