Украйна с първи медал на Игрите

Олга Харлан донесе първи медал за страната си Украйна на Игрите в Париж. Бронзовият медал на сабя бе спечелен малко повече от година, след като тя бе дисквалифицирана от световното първенство заради отказ да подаде ръка на рускинята Анна Смирнова след мач по между им, съобщи БТА. 

Ръкостискането беше наложено като задължително от световния управляващ орган (ФИЕ), но след това – в следствие на огромни критики, това правило беше смекчено и на Харлан тогава й позволиха да участва в отборното състезание. Президентът на МОК Томас Бах също се намеси, гарантирайки на украинката място на Олимпиадата във френската столица, дори и да не се класира по спортен път.

Тя печели пети медал от Олимпийски игри, като бронзът допълва колекцията й – злато от Игрите през 2008-а година с отбора, както и сребро от 2016-а и два бронза на индивидуална надпревара през 2012-а и 2016-а година. Сега обаче третото място определено е специално.

"Всеки медал е като злато! Не ме интересува, че е бронзов. За мене той е със стойността на златен. Донесох медал за страната си и това е първият. И това ще бъде добро начало за всички наши спортисти тук. Защото е наистина трудно да се състезаваш, когато страната ти е във война, заяви състезателката на сабя.

"Разбира се, че е трудно да се състезаваш. Всички украински състезатели на Олимпиадата се мъчат и имат своите собствени истории". След това тя каза и на какво се надява: "Дано моето отличие донесе малко радост и надежда, защото са ни нужни".

Украйна има около 150 спортисти на Игрите в Париж.

А късно снощи, когато беше мачът й за бронза, тя показа характер и успя да се върне от изоставане с 6 точки, за да спечели в крайна сметка с 15:14.

"Както видяхте от последната ми схватка на пътеката, аз никога не се предавам, боря се до край. И Украйна никога няма да се предаде. Страната ми преминава през наистина ужасен период. Но ние оставаме силни. Знам, че ще спечелим и ще се освободим", завърши 33-годишната състезателка във фехтовката.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"