Украйна се подготвя за „руските планове за унищожаване на енергийната ѝ инфраструктура“ през зимата

Украйна се подготвя за „руските планове за унищожаване на енергийната ѝ инфраструктура“ тази зима, заяви днес украинският премиер Денис Шмигал в момент, когато Москва продължава да атакува електрическата мрежа на страната, предаде БТА.

Енергийната инфраструктура на Украйна е сериозно повредена от руските бомбардировки, които редовно предизвикват прекъсвания на електрозахранването и пораждат опасения за тежка зима за украинците след повече от две години и половина руска инвазия.

„Руснаците имат свои собствени терористични планове за унищожаване на енергийната ни инфраструктура“, заяви Шмигал на пресконференция в Киев. „Подготвяме се за това и знаем как да преживеем тази зима“, каза той и добави, че защитата на енергийния сектор е „приоритет“ за правителството.

По думите на Шмигал „85 процента от основните (електрически) инсталации, които се нуждаят от защита, вече са защитени“ чрез две нива на защита, състоящи се от „чували с пясък“ и „стоманобетонни конструкции“, способни да издържат на удари с дронове.

Украинският премиер посочи също, че „повече от 80 процента от училищата и 100 процента от болниците са оборудвани с генератори“. Въпреки това той заяви, че Украйна „спешно се нуждае от още 1800 генератора с голям капацитет“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"