Украйна удари Севастопол с ракети от САЩ и уби трима души, сред които две деца (ВИДЕО)

Украинска ракетна атака в неделя срещу Севастопол в анексирания от Русия полуостров Крим уби трима души, включително две деца. Над 100 души са ранени. Това съобщиха официални лица, цитирани от Moscow Times.

Фрагменти удариха хора, отишли на плажа в Севастопол, след като една от ракетите беше прихваната от противовъздушната отбрана и експлодира във въздуха.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев написа в Telegram, че са загинали две деца и един възрастен.

Представител на руското здравно министерство каза пред държавната агенция РИА Новости, че 124 души са ранени, включително 27 деца.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е използвала оръжия, доставени от САЩ, в атаката и я обвини в използване на касетъчни боеприпаси.

Севастопол, черноморски пристанищен град и военноморска база, анексиран от Русия през 2014 г., редовно е обстрелван от Украйна. Но атаката в неделя беше необичайно смъртоносна.

Развожаев каза, че атаката е засегнала Учкуевка, район, пълен с плажове и хотели.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват хора, които бягат от плажа, докато се виждат експлозии. Хора в плувни екипи носят носилка.

Местен новинарски канал в Telegram, ChP Sevastopol, цитира свидетели, които казват, че възрастна жена е била убита, докато плувала в морето.

Следственият комитет на Русия, който разследва големи престъпления, заяви, че започва разследване на "терористичен акт".

Губернаторът каза, че Украйна е изстреляла пет ракети, които руската противовъздушна отбрана е прехванала над морето, но фрагменти са паднали върху брега и са ранили хора.

Развожаев каза, че фрагменти от ракети са ударили плажове в северната част на града и са подпалили къща и гора.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че Украйна е извършила „терористична атака срещу гражданската инфраструктура на Севастопол с доставени от САЩ тактически ракети ATACMS, заредени с касетъчни бойни глави“.

Министерството каза, че четири ракети са били свалени, а пета е променила траекторията си, след като е била прихваната "с бойната си глава, експлодираща във въздуха над града".

Украинската армия не е коментирала атаката, извършена ден след масираната руска атака срещу град Харков, ударил жилищна сграда, убивайки двама души и ранявайки повече от 50.

В неделя друг руски удар удари къща в града, убивайки един и ранявайки петима, каза областният управител Олег Синегубов. Кметът на Харков Игор Терехов каза, че трима души са били ранени при отделен удар срещу детско учебно заведение.

Дрон, изстрелян от Украйна към Белгород в неделя, уби мъж, каза губернаторът.

Три украински атакуващи дрона удариха Грайворон, близо до границата с Украйна, каза губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков, като единият удари паркинг близо до многоетажен жилищен блок.

"Убит е мирен гражданин. Мъжът е починал от раните си на място. Трима са ранени, написа Гладков в Telegram.

Украинският президент Володимир Зеленски в публикация в социалните медии призова страните, които го подкрепят, да помогнат на Украйна да засили атаките на руска територия.

„Имаме достатъчно решителност да унищожим терористите на тяхна територия — това е справедливо — и имаме нужда от същата решителност от нашите партньори. Можем да спрем Русия“, написа Зеленски.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"