Украйна унищожи един от най-сложните руски радари, Небо-М, който струва $100 млн.

Украинските сили са ударили ценна руска радарна станция, използвайки доставени от САЩ ракети с голям обсег, съобщи Киев в четвъртък, в ход, който може да наруши въздушната отбрана на Москва и да отвори руски цели за по-нататъшни атаки с използване на сложни западни оръжия.

Украйна унищожи руска радарна станция за далечни разстояния Небо-М на неуточнено място, съобщи армията на Киев в изявление, публикувано в социалните медии, без да дава повече подробности.

„Унищожаването му значително намалява способността на руската армия да открива, проследява и прихваща аеродинамични и балистични цели“, каза украинската армия.

Доклади от края на май предполагат, че Украйна е използвала ракети с наземно изстрелване, дарени от САЩ на армейската тактическа ракетна система (ATACMS), за атакуване на радара Небо-M в контролирана от Русия зона в източната украинска област Луганск.

Небо-M е "много сложен", каза украинската армия в четвъртък. Русия разполага само с 10 такива радарни станции, каза Киев, като цената на всяка система е над 100 милиона долара.

Руските държавни медии твърдят, че радарът може да открива вражески самолети и балистични ракети на разстояние от 1000 километра.

Премахването на радарната станция ще помогне на Киев да използва ефективно своите британски крилати ракети Storm Shadow и френски SCALP, които се изстрелват от самолети, добави украинската армия.

Украйна е получила няколко партиди от ракети ATACMS и неизвестен брой ракети Storm Shadow и SCALP, но Киев последователно е изисквал допълнителни ударни оръжия с голям обсег като тези, за да отблъсне пълзящото настъпление на Русия в източната част на страната.

Украйна също така гласно призова САЩ, Обединеното кралство. и други съюзници да премахнат ограниченията, които не й позволяват да използва тези оръжия на международно призната руска територия. Тези искания досега не са дали резултат за Киев, въпреки някои сигнали от официални лица миналия месец.

Директорът на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей" описа радара "Небо-М" през 2021 г. като "заплахата от стелт технологиите", като каза в забележки, съобщени от държавните медии на Москва по това време, че той може да стелт изтребителите F-22 и F-35 на САЩ.

Държавната информационна агенция описа Небо-M като един от радарите, които формират „гръбнака“ на мрежата по сухопътната граница на Русия. За първи път е доставен на войските на Москва през 2017 г. и на анексирания Кримски полуостров през 2018 г.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"