Украйна, чумата на дезертьорството

Киев открива министерство за призовка на изгнаници и дезертьори

Все повече войници напускат фронта, а страната вече е загубила половината от населението си

Те бягат. Бягат далеч от коварните окопи, в които пехотинците не издържат повече. За първите 4 месеца на годината в Украйна са образувани 10 584 съдебни производства за „Напускане на военна част или на място за отбиване на военна служба“ и 7306 за „дезертиране“. И в двата случая виновните са наказани съответно с до 10 и 12 години затвор.

Но това е по-добре, отколкото да умреш убит от дронове и танкове, мини и картечници – опитват се да се шегуват бедните войници и от двете страни на фронта във видеоклиповете, които публикуват в интернет на фона на ударната музика от видеоигри. А между знамена и лозунги, социалните медии капят от тяхната кръв. Ликуване и подстрекателство – нещата не са се променили много от времето на Спартак, когато полуделите за кръв римляни крещяха:  „Заколи го!“ на гладиаторите в Колизеума с обърнати надолу палци. И след като вечер в Киев няма недостиг на стриди - две евро за една екстра качество,  или въобще не липсва шампанско, трудно е човек да се изненада, ако духът на някои кашици е толкова отслабнал, че дезертьорството и бягствата от войската са се превърнали в голям проблем за Генералния щаб на Украйна и на правителството. Просто защото можеш да имаш изтребители „F16“ и ракети “Himars”,  но без „Калашников“ и без тези, които боравят с него, войните не могат да бъдат спечелени. А много малко са кандидатите да поемат автоматите в ръце, защото е много по-здравословно да чистиш тоалетните в затворите на Киев, отколкото да служиш на страната в окопи, обстрелвни с минохвъргачки.

Командирът на батальон Роман Ковальов заяви пред украинския „Телеграф“, че в сухопътните части „феноменът бягство“ може да засегне „до 30 процента от войниците“. Но няма стабилност на фронта или контранастъпление без хора, които да бъдат изпратени в атака или да устоят под руските бомби и дронове. И така възниква въпросът какво да се прави? Съзнавайки сериозността на ситуацията, Върховната Рада (парламентът) декриминализира първия направен и съответно неуспешен опит за бягство от фронта. Но само при условие, че войникът се покае и се върне в армейските редици, като всеки украинец знае, че това е просто палиативно средство.

Кризата на призванията към мъченичеството на фронтовата линия е съчетана с друга екзистенциална заплаха за Украйна - демографската. От началото на войната страната е загубила 14 милиона граждани - от 42 милиона те са се стопили до 28 милиона – липсващите са предимно избягали и намерили убежище в чужбина хора. Това си е чиста проба кръвоизлив, който включва жени, непълнолетни и дезертьори, рискувайки да остави Украйна с недостиг на работна сила и да предизвика дългосрочна социална криза.

Проблемът е известен, решението - по-малко. През последните дни националистът и крайнодесен поет Дмитро Корчински стигна дотам, да предложи „да се забрани напускането на Украйна от деца“. „Те трябва да растат тук, и да бъдат възпитавани в омраза към врага."- обяви Корчински. Вместо това президентът Зеленски и неговият офис-мениджър Андрий Ермак решиха да прибегнат до по-византийска мярка - създаване на изцяло ново министерство, което да очарова украинците в чужбина, като ги убеждава да се обърнат с радост назад. Нарекоха го "Министерство на завръщането" и една от парламентарните фракции обяви,  че титулярът на ведомството вече е избран. Но според политолога Владимир Фесенко най-малко 50% от напусналите страната са взели еднопосочен билет - сбогом и никога повече Украйна.

И така липсват живи същества, които да се борят с врага, но и такива, които ще трябва да възстановят страната след войната. А докато активните възрастни хора намаляват и следователно се топят приходите от данъци, то обществените разходи се увеличават. Особено тези за подпомагане на ранените на фронта войници или на семействата на онези, които никога няма да се върнат вкъщи, както и тези за обгрижване на инвалидите, които ще се нуждаят от помощ през целия си останал живот. Да не говорим за това, че тежестта върху държавната хазна, която вече е изчерпана от конфликта и недостигът в бюджета към днешна дата до края на годината вече е 12 млрд. долара, скоро ще бъде увеличена от пенсии и програми за подпомагане на ветерани.

Оценките за дезертьорството в украинската армия варират, но не много. Руслан Горбенко – депутат от партията "Слуга на народа" на Зеленски - твърди, че вече има над 80 хиляди случая на нерегламентирано напускане на бойни части. Според политолога и бивш депутат Олес Доний през 2022 г. е имало девет хиляди дезертьорства, през 2023 г. те са нараснали до 21 хиляди, а през 2024 г. вече са били 37 хиляди. Някои войници са толкова отчаяни, че вместо да се бият, бягат през опасни граници – преди няколко дни бе открито последното тяло на беглец в река Днестър, която разделя Украйна във война от мирната Молдова. А р. Тиса, която дели Украйна от Румъния, вече е гробище. Напоследък бягащите момчета дори се целят в Беларус - нейните граничари току-що спасиха живота на група украински дезертьори, които предпочетоха да се борят с мините по границата, отколкото с руснаците на фронта. Арестувани са,  ама са (засега) в безопасност.

Но дали става дума за войници или не, патриотичният морал в Украйна от началото на конфликта вече е ерозирал сериозно. Проучване на фондация „Демократични инициативи“ разкри, че на фона на намаляващите доходи и повсеместното разочарование близо 40% от украинците са спрели да даряват средства на въоръжените сили. А  корупцията в службите за набиране на войници отвращава обикновените хора, като масово е чувството за несправедливост, подхранващо яко бягствата и дезертьорството.

Ще овладее ли кризата новото „Министерство на завръщането“? – питат се хората и журналистите в Киев. Но според едните и другите неразрешеният въпрос ще бъде все така как бегълците да бъдат убедени да се върнат и евентуално да хванат отново оръжие? Правителството вече пробва със заплахи, сега пък търси начин да направи нещата по-приемливи като угажда на колебаещите се чрез новото ведомство. Ама изходът е меко казано несигурен.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Паоло Брера, специален пратеник в Киев на италианския вестник „Република“

Този уебсайт използва "бисквитки"