Унгария преустанови доставките на храна на търсещите убежище, настанени в транзитните зони

Унгарските власти са преустановили доставките на храна на търсещите убежище, настанени в транзитните зони, съобщава електронното издание на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung.

Правозащитници обвиняват Унгария, че по този начин властите се опитват да принудят мигрантите да се откажат от правни действия и да напуснат страната в най-кратки срокове. Поради тази причина са поискали намеса от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. След проведено разследване е потвърдено, че в действителност Будапеща е разпоредила подобни мерки. В резултат органът е издал решение, което задължава властите в централноевропейската страна да предоставят хранителни продукти на търсещите убежище.

Констатирани са четири случая, два от които – със семейства от Афганистан, едното от които – с бебе. Молбите на търсещите убежище са отхвърлени през юли, след близо две години престой в транзитната зона на границата със Сърбия. След това майката, която е кърмила бебе, и непълнолетните й деца са били лишени от храна и са били инструктирани да чакат експулсирането си в Сърбия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"