Лападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Историята на това полезно растение може се проследи още от античността. Тогава за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военните походи. Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство. Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата".
През Средновековието популярността на растението нараства и то все по-често се включва в приготвянето на ястия. С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.
Вижте уникална рецепта за баница с лапад – полезна за здравето и изключително вкусна!
Необходими продукти:
• Точени кори – 500 гр.
• Сирене – 1 ч.ч.
• Пресен лук – 1 връзка
• Кисело мляко – 400 гр.
• Краве масло – 4 с.л.
• Сода за хляб – 1 ч.л.
• Лапад – 400 гр.
• Яйца – 4 броя
• Олио – ½ ч.ч.
• Джоджен – ½ ч.ч.
Измийте старателно листата от лапад като отстраните дръжките и жилата по средата на листото. Нарежете ги на ситно заедно с пресния лук и джоджена и задушете всичко в тигана с олиото.
Когато лападът се сготви, около 5-10 минутки, отстранете от котлона и изчакайте сместа да се охлади. След това към нея добавете 3 от яйцата и киселото мляко, в което предварително сте угасили содата за хляб. Накрая към плънката включете и натрошеното сирене.
Намазнете тавата с маслото, най-добре квадратна, и редувайте по две кори с плънка като поръсвате със ситни парченца масло между слоевете.
Печете пролетната баница с лопуш в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, след което намалете топлината на 170 градуса и печете още 10 минути, или докато баницата е напълно изпечена.