Уникалната Карановска могила няма акт за собственост

Уникалната Източна могила край новозагорското с.Караново няма акт за държавна собственост - това установи проверка на областния управител на Сливен Чавдар Божурски. Проверката е била предизвикана от запитвания в администрацията и тревогата на археолозите, че обектът скандално се руши поради липса на поддръжка.

Проучванията на Карановската могила започнаха, след като през 2008 г. иманяри бяха успели да проникнат в нея на 4 метра дълбочина. През 2009 г. новозагорският археолог Веселин Игнатов направи своето блестящо откритие, според определенията на световните медии - зидана гробница на одриски аристократ от средата на I век, в която са били положени изящна колесница с четири големи колела, два впрегатни коня, куче, изключително богати гробни дарове, включително и оръжия.

Проучванията станаха възможни с 20 хил. лева , отпуснати от Министерството на културата, и над 100 хил.лева от ОББ, с част от които бе изграден и заслон над гробницата. Точни копия на находките бяха експонирани на местата, където са били открити при проучванията, и така бе създаден своеобразен музей на открито. Проучванията на Веселин Игнатов предизвикаха голям научен интерес, влязоха в учебната програма на Кеймбридж - съобщиха медии. От две години насам археологът многократно алармира, че обектът е започнал да се руши заради липса на средства за поддръжката му.

"През 2015 г. са констатирани проблеми по поддръжката и състоянието на могилата, експертна комисия от Министерството на културата е направила предписания. Могилата е включена в регистъра на имотите, предоставени за управление от министерството. Но липсва акт за собственост, този обект е ничия собственост. От историческия музей в Нова Загора се грижат за него на добра воля. Смяташе се, че при нас, в областната управа, има преписка по случая. Но такава преписка, оказа се, няма. Затова се обърнах към министъра на културата, за да се инициират процедурите за издаване на акт за държавна собственост, а след това стопанисването да бъде предоставено на общината в Нова Загора" - съобщи областният управител Чавдар Божурски.

В момента има пукнатини по зидарията на гробницата. Една от пукнатините минава по цялото протежение на древния гроб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"