Уникално: Момиче ще движи ръката си с 3D ендопротеза

Скъпото лечение е платено изцяло от НЗОК

За първи път у нас 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново благодарение на уникална операция, с която е премахнат тумор и е поставена индивидуална 3D протеза, съобщават от УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“. Детето имало злокачествен тумор на дясната лопатка, обхващащ и дясната раменна кост.

Екипът от водещи хирурзи-ортопеди е отстранил злокачествения тумор чрез тотална резекция (премахване) на лопатката и горния край на дясната раменна кост на малката пациентка. Отстранената лопатка и кост са заместени с 3D принтирана ендопротеза, създадена специално за 11-годишното момиче след предварително изготвен скенер с 3D реконструкция. Протезата е от титан, с диамантено покритие и е обвита с текстилна тръба.

Операцията, продължила 4 часа, е извършена от екип лекари от отделенията по „Ортопедия и травматология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“ на УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ под ръководството на проф. д-р Владимир Ставрев, дмн, и проф. д-р Любен Стоков, дм. В екипа участва и специалист по съдова хирургия. Същият екип преди година и половина спаси крака на 4-годишно дете чрез индивидуална двойно растяща туморна колянна ендопротеза. При настоящата операция, благодарение на иновативното техническо решение, се очаква момичето да движи ръката и рамото си без проблем, след необходимата рехабилитация. Уникалната операция и скъпоструващата протеза са поети изцяло от НЗОК.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"